Gulaš je jelo zbog kojeg se mnogi raduju ručku, no za neke je, nažalost, samo još jedna opcija na meniju, ništa bolja ni lošija od drugih. Oni prvi jedu gulaš koji kuha netko tko zna kako se to radi, a oni drugi jednostavno nisu te sreće. No to se da ispraviti.
Nekoliko bitnih detalja razlikuje prosječan gulaš od odličnoga, a jedan od njih vezan je uz glavni sastojak. Meso. I upravo tu se krije jedna od najvećih pogrešaka pri pripremi ovog jela.
Koje meso odabrati za gulaš?
Mnogi, naime, misle da će najbolji gulaš dobiti ako koriste najskuplje meso, ali upravo je obrnuto. Dobar gulaš ne treba meso prve kategorije, nego komad koji će se polako raskuhati u savršeno mekane zalogaje. Najbolji izbor za to su goveđi vrat ili lopatica, dijelovi s puno vezivnog tkiva i ponešto masnoće.
Upravo je vezivno tkivo ono što čini razliku između osrednjeg i vrhunskog gulaša, jer se za vrijeme dugotrajnog kuhanja pretvara u želatinasti kolagen koji mesu daje sočnost, a umaku gustoću i bogat okus. Nažalost, oni manje iskusni taj dio mesa prilikom rezanja na kockice odstranjuju, ne znajući da na taj način u smeće bacaju baš ono što je potrebno za najslasnije jelo.
Tajna najboljeg gulaša
Skuplji komadi, koji su u osnovi sama pupa, tijekom dugog kuhanja postaju žilavi, vlaknasti i bezukusni, dok meso iz spomenutih pozicija poprima mekanu teksturu koja se topi u ustima. Zapamtite ovo pravilo i neće vam trebati nikakav "čarobni" dodatak - tajna najboljeg gulaša krije se u tom detalju.
Evo vam i bonus savjet za kraj: pripazite kako postupate s mesom. Narežite ga meso na jednake, poveće (oko 4-5 cm) komade i dobro ga zapecite na masnoći sa svih strana prije dodavanja tekućine. To su ti sitni detalji koji su presudni za najukusniji gulaš.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....