Inflacija raste, cijene prehrambenih artikala mjesecima lete u nebo i zaista je teško kad novčanik diktira kvalitetu prehrane koju si možemo priuštiti. Srećom, sezona gljiva još traje, pa iskusni gljivari mogu sebi besplatno nabrati ručak, ali čak i ako niste na "ti" s gljivama (pazite se otrovnih!), u trgovinama i na tržnicama (pazite u koga kupujete!) daju se nabaviti za relativno povoljnu cijenu.
Pritom, gljive su vrlo hranjive jer sadrže vitamine B skupine, minerale, vlakna i antioksidanse, a usto su i niskokalorične, te doprinose jačanju imuniteta. A to nam baš treba uoči zime i sezone gripe i prehlade!
Budući da su Hrvati poznati kao veliki ljubitelji juha, pisali smo vam nedavno o tome, ovoga puta donosimo recept za juhu od gljiva, a vi pritom birajte koje vrste gljiva ćete koristiti. Mi smo se odlučili za kombinaciju vrganja i šampinjona, ali ne morate ih nužno kombinirati. Juhica za četiri osobe bit će gotova vrlo brzo.
Juha od vrganja i šampinjona
Sastojci
150 g kapule
100 g maslaca
100 g šampinjona
100 g vrganja
vrhnje za kuhanje (po želji)
2–3 češnja češnjaka
malo suncokretova ulja
kiselo vrhnje
peršin
vlasac
sol, papar
Priprema
Očistite kapulu i češnjak, narežite ih na krupnije kocke i pirjajte na maslacu uz dodatak malo suncokretova ulja. Dok se kapula pirja, očistite gljive i narežite ih na kocke. Kada se kapula karamelizira, dodajte gljive, začinite solju i paprom te pirjajte dok tekućina ne ispari. Podlijte vodom ili povrtnim temeljcem i kada zakuha, kuhajte još desetak minuta. Usitnite štapnim mikserom, poslužite uz vrhnje za kuhanje i kiselo vrhnje, te posipajte peršinom i vlascem. Po želji dodajte kockice preprženog kruha.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....