Juha od gljiva definitivno je jedna od najpopularnijih, no mnogi ju poznaju samo u onon najpraktičnijem izdanju, kao instant juhu iz vrećice. Kakva šteta! Juhu od gljiva zapravo uopće nije teško napraviti, a u jesen, kad je svježih gljiva u izobilju, jesti juhu od gljiva iz vrećice zapravo je nerazumno.
Preskočite sve one emulgatore i umjetne sastojke i skuhajte pravu juhu od gljiva. I to jednu osobitu vrstu, poznatu kao bisque. Riječ je o juhi iz francuske kulinarske tradicije koja se tradicionalno priprema od plodova mora uz dodatak vrhnja, ali kako joj se popularnost širila svijetom, nastale su različite vrste poput bisquea od različitih vrsta povrća, pa tako i gljiva.
Bisque karakteriziraju bogat okus i gusta tekstura, što se postiže pasiranjem juhe i većeg dijela njenih sastojaka u smjesu nalik pireu koja se zatim razrjeđuje vodom, mlijekom, temeljcem ili vrhnjem.
Ovaj bisque od gljiva poseban je po tome što kombinira bukovače i smeđe šampinjone, a obje su vrste izraženijeg okusa od običnih bijelih šampinjona, dok im aroma postaje još ljepša nakon što ih se spoji s maslacem, vrhnjem i začinima.
Okus jela dodatno podiže kombinacija slanih, slatkih i kiselih nota, a dodatak sojinog umaka zaslužan je za umami.
Rezultat je juha koja je kremasta, mirisna i nježnog, ali punog okusa. Priprema je brza i jednostavna, a uz tost sa sirom može postati kompletan obrok.
Krem juha (bisque) od gljiva
Sastojci:
200 g smeđih šampinjona
150 g bukovača
850 ml pilećeg temeljca (ili vode)
250 ml slatkog vrhnja za kuhanje
4 žlice glatkog brašna
3 žlice maslaca
1 žlica maslinova ulja
2 žličice sojina umaka
1 žličica balzamičnog octa
3 češnja češnjaka
1 manji luk
1 lovorov list
svježi timijan
prstohvat šećera
sol, papar
Priprema:
U većem loncu zagrijte maslac i maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne omekša i lagano ne porumeni.
Dodajte šampinjone i pojačajte vatru. Nakon dvije minute umiješajte bukovače i pirjajte 10-12 minuta, povremeno miješajući, dok gljive ne poprime tamnu, karameliziranu boju. Izvadite nekoliko komada i spremite ih za kasnije, te smanjite vatru.
U ostatak gljiva dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte ga kratko, samo dok ne zamiriše. Dodajte balzamični ocat, sojin umak, šećer, lovorov list i listiće timijana. Dobro promiješajte, zatim umiješajte brašno i pirjajte ga uz miješanje oko 3 minute.
Postupno ulijte temeljac, neprestano miješajući da se ne stvore grudice. Kad juha počne lagano ključati, smanjite vatru i kuhajte 10-ak minuta, dok se ne zgusne.
Uklonite lovorov list, a zatim juhu usitnite štapnim mikserom ili u blenderu.
Glatku smjesu vratite na laganu vatru, umiješajte slatko vrhnje i popaprite pa kuhajte još nekoliko minuta. Provjerite treba li još soli ili drugih začina, podijelite u tanjure i poslužite uz par kapi vrhnja, grančicu svježeg timijana i nekoliko karameliziranih gljiva na vrhu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....