StoryEditorOCM
Slanobrzo i aromatično

Nedostaje vam vitamina D? U ovoj krem juhi ima ga u izobilju, a ukusna je, jeftina i gotova za samo 20 minuta!

Piše P. M.
27. studenog 2025. - 12:06

Sve je više ljudi koji se suočavaju s manjkom vitamina D, nutrijenta koji je ključan za zdravlje kostiju, imuniteta i pravilno funkcioniranje mišića. Iako se često ističe da ga dobivamo izlaganjem suncu, stručnjaci upozoravaju da suvremeni način života, odnosno boravak u zatvorenim prostorima, rad za računalom i manjak vremena na otvorenom, rezultira time da mnogi ne dosežu preporučene razine ovog vitamina.

Dodatni problem je i prehrana siromašna namirnicama koje prirodno sadrže vitamin D. Zbog toga raste interes za jelima koja mogu pomoći povećati njegov unos, a jedno se ističe kao idealno, jednostavno i utješno rješenje: krem juha od gljiva. Gljive su jedan od rijetkih biljnih izvora vitamina D, a u kombinaciji s mirisnim začinima i toplim temeljcem daju hranjivo jelo koje savršeno paše u hladnijim mjesecima. U nastavku donosimo recept za brzu, aromatičnu i laganu krem juhu od gljiva koja može biti ukusni korak prema boljoj svakodnevnoj prehrani, a gotova je za 20 minuta.

image
/Shutterstock

Krem juha od gljiva

Sastojci

400 g šampinjona ili bukovača
1 luk
2 češnja češnjaka
30 g maslaca
30 g brašna
1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
200 ml vrhnja za kuhanje
svježe nasjeckani peršin
sol, papar

Priprema:

U velikom loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckanu kapulu i češnjak te dinstajte dok kapula ne postane staklasta. Dodajte narezane gljive u lonac i kuhajte ih dok ne omekšaju i većina tekućine ne ispari. Posipajte brašno preko gljiva i promiješajte. Postupno ulijte temeljac u u lonac, miješajući stalno kako biste izbjegli grudice.

Kuhajte juhu na laganoj vatri oko 15 do 20 minuta, povremeno miješajući, dok se juha lagano ne zgusne. Maknite lonac s vatre i pustite juhu da se malo ohladi. Ulijte vrhnje za kuhanje u lonac i upotrijebite štapni mikser kako biste sve sastojke izmiksali u glatku, kremastu juhu. Vratite juhu na vatru i zagrijte je do vrenja. Dodajte sol i papar po želji.

Poslužite juhu toplu i pospite svježe nasjeckanim peršinom.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 14:56