Mnogi su od nas osobito slabi na jela na žlicu, osobito ako je riječ o dobrom i s ljubavlju pripremljenom gulašu ili njemu sličnom jelu. No mnogi od tih zaljubljenika u bogate mesne točeve spadaju u onu kategoriju sretnika kojima takve točeve kuha netko drugi... Potrebno je poprilično vremena i truda za pripremiti ovakva jela pa je sasvim razumljivo zašto se onima koji su zaduženi za kužinavanje u takve pothvate ne da upuštati više od jednom-dvaput tjedno.
Srećom, u mnogočemu postoje mali prečaci do vrhunskih rezultata, pa je tako i s pripremom gulaša i toča. Ako već niste čuli za gulaš iz pećnice, vrijeme je da to ispravite jer ovo se jelo priprema vrlo lako, a okusom nikad ne razočara.
Za razliku od klasičnog, kuhanog gulaša, ovaj ne sadrži krumpire pa bismo ga prije mogli svrstati među točeve, ali dobro, nećemo cjepidlačiti. Ovo vam zapravo spominjemo kao napomenu da biste uz ovo jelo trebali skuhati nekakv prilog poput riže, njoka, pure ili pirea, a ako vam se ni to ne da, poslužit će koja feta kruha, prethodno malo prepečena: ubacite je u tanjur pa preko nje nalijte gulaš.
Recept koji slijedi predviđen je za četiri osobe pa ga prilagodite svojim potrebama. Mi vam savjetujemo da količine povećate, umjesto da ih smanjujete jer ovo se jelo dobro drži u hladnjaku pa ćete dobiti opciju za ručak za barem dva dana. Što se tiče mesa, birajte junetinu ili govedinu i to od plećke ili vrata.
Gulaš iz pećnice
Sastojci
800 g mesa
500 ml goveđeg temeljca (ili vode)
150 ml crnog vina
2 žlice ulja ili masti
2 žlice koncentrata rajčice
2 žličice mljevene slatke paprike
1 žličica dimljene paprike (po želji)
2 veće glavice luka
3 režnja češnjaka
1 lovorov list
1 grančica timijana (ili pola žličice suhog)
sol, papar
Priprema:
Meso narežite na kocke. Luk nasjeckajte sitno, a češnjak zgnječite.
U dubljoj posudi (koja smije ići u pećnicu, npr. guseni lonac) na štednjaku zagrijte ulje ili mast i prepržite meso sa svih strana da dobije boju. Radite u serijama ako je potrebno, kako se meso ne bi kuhalo u vlastitom soku. Čim se kockice mesa lijepo zapeku sa svih strana, izvadite ih sa strane.
Kad ste završili s prženjem mesa, na istu masnoću dodajte luk. Dinstajte ga dok ne omekša pa dodajte češnjak, a nakon pola minute i koncentrat rajčice. Pirjajte uz miješanje dok koncentrat ne potamni pa dodajte vino. Pričekajte da ishlapi alkohol pa dodajte temeljac, meso i začine.
Poklopite i stavite u pećnicu zagrijanu na 160 stupnjeva Celzija.
Pecite 2,5 do 3 sata, dok meso nije potpuno mekano.
Pred kraj pripreme provjerite okuse i izvadite lovor. Ako vam je umak previše rijedak maknite poklopac i pecite još 20-30 minuta otklopljeno, da se jelo zgusne (ili dovršite pripremu na štednjaku, 10-ak minuta kuhanja bez poklopca trebalo bi biti dovoljno da se umak reducira). Ako je previše gust ili jakog okusa, dodajte malo vode.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....