Volite li dobre, moćne mesne točeve, sigurno znate da vam za najbolji rezultat treba dobra junetina, protkana žilicama i tetivama od kojih se jelo lijepi za prste, no znate li što još treba ubaciti u teću? Svatko tko ovo jelo kuha barem s vremena na vrijeme ima svoj odgovor na ovo pitanje, a nas je zaintrigirao prijedlog Marije Herjavić Jerkić koju pratimo na Instagramu.
Marija u svoju verziju ovog jela dodaje vino, senf, šampinjone i puno začina. Uz recept i video koji je objavila (pronaći ćete ga u nastavku) napisala je kako "nikad nije napravila finiji saft". Priznala je da za pripremu treba nešto vremena, ali većina tog vremena otpada na "polagano krčkanje".
Nama se snimka jako svidjela, rekli bismo da je zaista riječ o vrlo ukusnom i moćnom toču pa smo Mariju zamolili da nam dopusti podijeliti svoj recept s našim čitateljima. Mjere su joj, nažalost, odokativne, ali to neće biti problem za malo iskusnije u kužini. Neiskusnijima ćemo prišapnuti jedan dobar, stari savjet: luka treba biti koliko i mesa.
Primijetit ćete kako Marija slijedi princip potpuno suprotan uobičajenom načinu pripreme mesa na našim prostorima: umjesto da najprije zažuti luk pa mu doda meso, Marija u teću najprije stavlja meso, kako bi se dobro zapeklo i dobilo finu koricu, zatim ga vadi i na istu masnoću dodajte luk. Rezultat je šug dubljeg, kompleksnijeg okusa i puno sočnije meso.
Juneći saft
Sastojci:
juneće šnicle, malo deblje
crveni luk (ili ljubičasti)
šampinjoni (smeđi)
mrkva
crveno vino
temeljac
malo senfa i koncentrata rajčice
začini (sol, papar, slatka crvena paprika, češnjak, lovor, mediternaski začini)
kukuruzni škrob po potrebi
Priprema:
Marinirajte meso u soli, papru, crvenoj slatkoj paprici i ulju te ga ostavite neko vrijeme, najbolje par sati. Dobro zapecite na jako ugrijanoj tavi s obje strane, dok ne poprimi smeđu boju. Maknite meso, a na istoj masnoći, na laganijoj vatri, dinstajte luk dok ne omekša.
Po potrebi dodajte još ulja.
Posolite kako bi luk prije omekšao i poklopite dok se dinsta, ali svako malo promiješajte.
Dodajte mrkvu narezanu na kolutiće i sve zajedno dinstajte, a ubrzo dodajte i šampinjone. Postupak ponovite kao i s lukom. Kada sve omekša, deglazirajte crnim vinom kako bi se podigli svi okusi. Nakon što alkohol ishlapi, dodajte malo senfa i koncentrata rajčice, temeljac (ili vodu pa više začina) i začine te sve dobro promiješajte.
Vratite meso zajedno sa sokovima koje je pustilo. Poklopite i ostavite da se krčka na laganoj vatri što dulje kako bi meso postalo mekano. Na kraju, po potrebi dodajte još začina te zgusnite umak s malo otopljenog škroba.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....