Iako je u Dalmaciji tipičan ljetni umak šalša, nema razloga da ne spremite koji put i peperonatu. Sam naziv sugerira da je riječ o umaku kojem je osnovna namirnica paprika, a možete ga pripremiti s različitim dodatcima poput bosiljka, octa, parmezana, pinjola, grožđica, kapara, maslina, krumpira, tikvica... Jasno je, dodatci su igra, ali ona koja poštuje tradiciju.
Servirati je možete kao prilog uz meso ili ribu, a odlična je i kao umak za manistru. Baš poput šalše može trajati danima, dapače stajanjem se okusi produbljuju. Servirati je možete i hladnu u raznima kombinacijama kao predjelo, bruskete su samo jedna ideja.
Za pripremu peperonate koriste se babure u različitim bojama (to nisu one naše tipične babure koje koristimo za pripremu punjenih paprika) pa savjetujemo da baš njih potražite za pravi rezultat. Iako, ako ne možete do takvih paprika ili već imate neke druge, nemojte odustati od peperonate. Ipak, bilo bi dobro da su paprike debljeg mesa, a rajčice čak možete izostaviti. Ovisno za koje dodatke se odlučite, konačni okus peperonate bit će od slatkastog do slatko kiselog.
Sad kad smo vas nagovorili na isprobavanje, evo osnovnog recepta!
Peperonata
Sastojci:
3 paprike
2 češnja češnjaka
2 zrele rajčice
1 luk
maslinovo ulje
ocat
sol, papar
Priprema:
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pržite ga dok ne postane staklast (oko 5 minuta).
Dodajte češnjak i paprike, lagano posolite i pirjajte 10-ak minuta dok paprike ne omekšaju.
Umiješajte rajčice (prethodno ih ogulite i nasjeckajte) i kuhajte još 15-20 minuta, dok se povrće ne spoji u gustu, mirisnu smjesu. Po potrebi začinite solju, paprom i dodajte malo octa za svježinu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....