Svi vole musaku, recepata je bezbroj, ali često nakon nje kao da vam je pao kamen na želudac i spremni ste samo za postelju ili kauč. Međutim, postoji i laganija varijanta, zbog koje ćete se osjećati sito, ali ne i tromo nakon objeda. Pritom zaboravite na teške sastojke poput bešamala i puno ulja.
Ova verzija musake koristi jogurt i jaja za lagani preljev, a povrće se prethodno peče bez masnoće, što daje sočnost i pun okus bez neugodne težine u želucu.
Musaka bez bešamela
Sastojci
800 g krumpira
600 g tikvica
500 g balancana
500 g mljevene junetine ili puretine
2 glavice crvenog luka
2 češnja češnjaka
1 mala mrkva
1 žličica senfa
200 ml jogurta
2 jaja
sol i papar
Priprema
Izrežite krumpir, tikvice i balancane na tanke kolutove. Poredajte povrće na papir za pečenje i pecite 15 minuta na 200 °C.
Na tavi bez ulja propržite luk i češnjak, dodajte mljeveno meso, naribanu mrkvu, senf, sol i papar.
U vatrostalnu posudu slažite slojeve: prvo povrće, zatim fil od mesa, pa opet povrće. Pomiješajte jaja s jogurtom i prelijte preko musake. Pecite 30-35 minuta na 200 °C dok jelo ne dobije zlatnu koricu, možete i čačkalicom provjeriti je li gotovo.
Ostavite musaku da odmori 15 minuta prije rezanja kako bi se sokovi ravnomjerno rasporedili. I guštajte.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....