Ako niste znali, originalna musaka sastoji se od pečenih patlidžana, umaka pripravljenog od finog mesa, rajčica i mediteranskih začina te bešamela posloženih u slojeve pa zapečenih.
Iako su patlidžani školski izbor, jako često se u svakodnevnim prilikama kombiniraju s krumpirom ili tikvicama pa smo ih i mi kombinirali s tikvicama. A tko nam smeta da umjesto klasične janjetine ili junetine umak priredimo sa crnom (beluga) lećom? Nitko, jer ova verzija oduševila je već mnoga nepca. Osim toga, leća je itekako poštena nutritivna zamjena za meso.
Ljeti imamo izobilje svog povrća do kojeg se pravi, a jednom napravljenu musaku možete jesti više dana, što je čini odličnim sezonskim jelom. Ako želite vegansku verziju, za pripremu bešamela umjesto mlijeka i maslaca koristite zamjenske biljne proizvode.
Musaka sa crnom lećom
Sastojci
Za umak:
400 g pelata ili pasirane rajčice
200 g crne leće (beluga)
1 glavica luka
1 mrkva
1 žličica mljevene slatke paprike
1 list lovora
½ žličice suhog origana ili timijana
češnjak
maslinovo ulje
sol, papar
Povrtni sloj:
2 tikvice
2 patlidžana
maslinovo ulje
sol
Za bešamel:
40 g maslaca
40 g brašna
500 ml mlijeka
prstohvat muškatnog oraščića
Priprema:
Crnu leću prvo skuhajte 20-ak minuta u dvostrukoj količini vode, treba se skuhati, ali ne raspasti. Za to vrijeme narežite povrće za umak (luk, mrkvu i češnjak) i stavite pirjati na maslinovo ulje. Ako koristite svježe rajčice odstranite što više koštica i ogulite ih, te dodajte na dinstano povrće. Začinite solju, paprikom, paprom, lovorom, origanom ili timijanom. Dodajte leću kad su rajčice pri kraju i kuhajte još malo dok se sve ne poveže. U procesu po potrebi podlijevajte vrućom vodom.
Tikvice i patlidžane narežite na tanje ploške i prepecite na grill tavi. Pečene lagano posolite i pokapajte maslinovim uljem.
Bešamel prpremite tako da u ločniću otopite maslac i dodate na njega brašno te miješate dok se brašno ne počne lagano pržiti, ali pazite da ne promijeni boju u smeđu. Dodajte postepeno mlijeko koje ste prethodno zagrijali, sve uz miješanje da se ne stvore grudice. Kad je umak zgusnut, začitine ga solju, paprom i muškatnim oraščićem.
U prikladnu posudu slažite musaku: dno lagano namastite ili razmažite žlicu – dvije umaka od leće, stavite red povrća, zatim umak od leće, nekoliko žlica bešamela, te ponovo povrće. Završite bešamelom koji treba pokriti cijelu površinu i zapecite otprilike pola sata na 180 °C dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Obavezno pustite da otpočine 10 – ak minuta prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....