Treba li vam recept za riblje, ali moćno i potencijalno svečano jelo, jer za takva jela ljeti se pružaju brojne lijepe prilike, nudimo vam rješenje koje će vas oduševiti ako ste ljubitelj tradicionalnih okusa, a drago vam je da ostali misle da ste se oko objeda potrudili svim silama.
Rješenje stiže u obliku starinskog jela iz talijanske kuhinje koje se naziva Pesce all’ Acqua Pazza - riba u "ludoj vodi" - ili kraće Acqua Pazza. Za pripremu "lude vode" najčešće se koriste arbuni, ali proći će i komarče, ovčice, zubaci, škrpine... odnosno svaka riba s čvrstim bijelim mesom. Poslužit će čak i fileti iz leda.
Neki ovom jelu, koje se u pogledu osnovnih sastojaka može usporediti s našim brujetom, vole dodati namirnice poput krumpira, zadebljanog dijela koromača pa čak i gljiva, no mi vam donosimo verziju recepta za koju će vam trebati samo morski sastojci i poneka rajčica.
Aqua pazza
Sastojci:
700 g ribe
200 g očišćenih repova kozica
500 g dagnji
300 g cherry rajčica
400 ml vode
200 ml bijelog vina
2 režnja češnjaka
šaka kapara
pola vezice peršina
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Zagrijte ulje, dodajte očišćenu ribu pa je pecite 4-5 minuta. Preokrenite ribe i pospite ih sjeckanim češnjakom, pustite da češnjak zamiriše pa ubacite prepolovljene rajčice. Zalijte vinom i pustite da iskuha alkohol pa dodajte vodu i posolite te popaprite.
Stavite poklopac i kuhajte 10-ak minuta.
Nakon toga dodajte očišćene dagnje i kozice, poklopite i kuhajte još 5–7 minuta, dok se školjke otvore i kozice ne postanu ružičaste. Ribu pažljivo izvadite, a ubacite kapare i nasjeckani peršin pa kuhajte još nekoliko minuta bez poklopca kako bi se umak malo reducirao. Na kraju vratite ribu i lagano pokapajte maslinovim uljem te poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....