Jedno od jela kojima se uvijek rado vraćamo svake zime i koijma popularnost s godinama nimalo ne blijedi bez sumnje je ova kombinacija kiselog kupusa i mekanog mesa, obilato začinjena mljevenom slatkom crvenom paprikom. Jeste li već pogodili o kojem je jelu riječ?
Mislimo, naravno, na segedinski gulaš ili, kako se još naziva, sekeli gulaš. O tome jelu koje je othranilo generacije već smo vam pisali, a ovog puta donosimo još jedan odličan recept i mali savjet uz koji će vam biti još ukusniji.
Umjesto da meso zapečete na ulju ili masti, prepecite ga na masnoći koju je pustila slanina dok ste je dinstali gotovo do hrskavosti. Kad budete birali meso, pripazite da je od plećke ili od vrata, jer ovo jelo zahtijeva pozicije lijepo prošarane masnoćom. Takvo će meso u konačnici biti najsočnije, a dodatno će ga omekšati kiselina iz kiselog kipusa. Ipak, pripazite da kupus ne bude previše kiseo - ako je takav, najprije ga isperite pod mlazom hladne vode.
Sekeli gulaš
Sastojci:
750 g svinjetine od plećke ili vrata
500 g kiselog kupusa
100 g slanine
1 žlica slatke crvene mljevene paprike
1 žlica kiselog vrhnja
1 žličica ljute mljevene paprike
1 žličica šećera
2 luka
1 češanj češnjaka
1 žličica smeđeg šećera
sjemenke kima
lovorov list
sol, papar
Priprema:
Narežite slaninu na kockice, prepržite je da pusti masnoću pa je maknite.
Meso narežite na kockice, začinite ga solju, paparom i paprikama u prahu pa ga zapecite sa svih strana. Maknite ga iz posude pa na istoj masnoći prodinstajte nasjeckani luk. Kad omekša, dodajte nasjeckani češnjak i kratko pirjajte dok ne zamiriše pa vratite meso.
Zalije s oko 200 ml vode i kuhajte uz povremeno miješanje i dodavanje vode 20-ak minuta ili dok meso ne omekša.
Dodajte kiseli kupus, šećer, kim i lovor te dolijte još vode. Poklopite i kuhajte 20-ak minuta ili dok svi sastojci ne omekšaju. Maknite lovorov list i umiješajte kiselo vrhnje (ili ga dodajte prilikom posluživanja, na svaki tanjur po malo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....