StoryEditorOCM
Slanohrskava i puna okusa

Makedonska zeljanica jedna je od najboljih pita te vrste, šteta što ju niste probali. Imamo top recept s domaćim korama!

Piše T. S. M.
16. lipnja 2025. - 15:46

Ljeti su nam svima drage pite od sira i povrća pa je takve recepte dobro imati pri ruci. Mi vam ovog puta nudimo recept za makedonsku zeljanicu? Nikad niste čuli za nju? O, idemo to odmah ispraviti, jer ovo je pita s kojom se isplati pobliže upoznati.

Makedonska zeljanica je slana savijača od tankog, ručno vučenog tijesta i nadjeva od sira i povrća, najčešće špinata. Za razliku od klasične zeljanice, obilato se premazuje maslacem i jako je slična grčkoj spanakopiti, ali uz dvije bitne razlike: ne posipa se sezamom, a za nadjev se, osim slanog sira poput fete, koji tradicionalno ide u spanakopitu, može koristiti i blagi mladi sir poput skute ili ricotte.

Volite li klasičnu zeljanicu i gibanicu, ova će vam se pita sigurno svidjeti. Donosimo vam recept u koji su uključene i upute za pripremu domaćih kora, koje su neobične po tome što se rade s kvascem, a ako smatrate da niste dovoljno vješti za tu zadaću, možete koristiti kupovne i to one najtanje.

Ne zaboravite u nadjev dodatti malo mladog luka jer će to ovu hrskavu i sočnu pitu učiniti još ukusnijom.

Makedonska zeljanica 

Sastojci

Kore:

650 g glatkog brašna
400-500 ml tople vode
1/4 žličice suhog kvasca
3 žlice ulja
1 žlica soli
prstohvat šećera

Nadjev:

500 g špinata
200 g sira 
1 jaje
mladi luk
sol 

Dodatno:

250 g maslaca za premazivanje kora

Priprema:

U veću zdjelu prosijte brašno i napravite udubljenje u sredini. U manjoj posudi rastopite suhi kvasac u malo tople vode, dodajte prstohvat šećera i nekoliko žlica brašna. Promiješajte i ostavite desetak minuta da se zapjeni i aktivira.

U udubljenje dodajte sol, ulje i pripremljeni kvasac. Postupno dolijevajte ostatak tople vode, miješajući jednom rukom dok ne dobijete mekano i povezano tijesto. Premjestite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite ga otprilike deset minuta, sve dok ne postane glatko i neljepljivo. Pokrijte tijesto kuhinjskom krpom i ostavite da se odmara desetak do petnaest minuta.

U međuvremenu pripremite nadjev. Operite i sitno nasjeckajte špinat. Ako volite, dodajte i malo narezanog mladog luka. Umiješajte sir i jedno jaje, lagano posolite i dobro promiješajte.

Kad se tijesto odmori, podijelite ga na četiri do šest jednakih dijelova. Svaki dio najprije razvaljajte valjkom za tijesto, a zatim ga ručno razvucite u što tanju koru. Otopite maslac i svakom korom premažite cijelu površinu.

Na jedan rub kore stavite nekoliko žlica nadjeva, zarolajte i pažljivo složite u lim za pečenje. Po želji, možete ih savijati u oblik puža ili ih jednostavno redati jednu do druge.

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Pecite zeljanicu otprilike trideset do četrdeset minuta, dok ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju i postane hrskava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 13:49