StoryEditorOCM
Slanobolje još niste jeli

Mesne okruglice bit će sočne, mekane i još ukusnije uz ovaj dodatak. Čini čuda i za zdravlje, posebno za štitnjaču i tlak

Piše T. S. M.
9. rujna 2025. - 08:10

Volite li mesne okruglice, ali mrzite kad su tvrde i gumaste ili biste ih jednostavno voljeli obogatiti nekim sastojkom koij će im podići nutritivnu vrijednost, idući put kad ih poželite napraviti, sjetite se ovog malog trika. Za najsočnije, najmekše i puno zdravije mesne okruglice, u standardnu smjesu mesa i začina dodajte  i - gljive.

Gljive su izvrstan dodatak mesnim okruglicama jer u smjesu unose okus i vlagu, a omogućuju vam smanjiti količinu mesa koju koristite. Kad se naribaju ili sitno nasjeckaju, gljive u smjesu puste svoj sok, pa okruglice ostaju mekane i sočne, a ne suhe, što se ponekad zna dogoditi samo s mesom.

image
Mint Images/Mint Images Via Afp

Osim toga, gljive imaju prirodan umami okus, koji pojačava okus jela na prirodan način i čini ga aromatičnijim. Pored svega navedenog, dodatkom gljiva u jelo unosite više vlakana i minerala, osobito kalija i selena. 

Kalij je važan jer pomaže regulirati krvni tlak, ravnotežu tekućine u tijelu i rad mišića, uključujući srce. Selen je koristan zato što jača imunitet, štiti stanice od oksidativnog stresa i pomaže normalnom radu štitnjače.

image
Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Mesne okruglice s gljivama

Sastojci:

400 g mljevene junetine
400 g pasirane rajčice
200 g gljiva 
50 g svježih krušnih mrvica
30 g parmezana, plus još za posipanje
3 češnja češnjaka, tanko narezanog
1 jaje
prstohvat sušenog origana
malo maslinovog ulja
sol i papar

Priprema:

U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, krušne mrvice, jaje, parmezan, naribane gljive, origano, sol i papar. Umijesite smjesu i oblikujte male kuglice.

U tavi zagrijte malo maslinova ulja i popržite mesne okruglice dok ne poprime smeđu boju, ali da ne budu do kraja pečene. Dodajte češnjak i još malo ulja, pa pirjajte dvije minute. Dodajte pasiranu rajčicu, posolite i popaprite.

Poklopite i kuhajte na laganoj do umjerenoj vatri ili pecite u pećnici na 180 °C oko 35 minuta. Provjerite začine i, ako je potrebno, kuhajte još 3 minute na jačoj vatri da se umak malo reducira.

Maknite s vatre, dodajte malo maslinova ulja i obilno pospite parmezanom. Ohladite, spremite u posudice i zamrznite ili odmah poslužite uz tjesteninu, krumpir, rižu ili palentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 16:27