Mnogi misle da je bečki odrezak najobičnije pohano meso, ali nije. Pravi Wiener Schnitzel je vrhunski klasik europske kuhinje, pravo malo savršenstvo hrskave, lagane panade i sočnog mesa pa ne čudi što mu je ime zaštićeno i u Austriji se smije koristiti isključivo za jednu vrstu odreska pripremljenog na točno propisan način.
Bečki se od običnih pohanih odrezaka po nekoliko ključnih stvari. Pravi Wiener Schnitzel se priprema isključivo od teletine i to posebnom tehnikom paniranja: nakon što se odrezak uvalja u krušne mrvice, ne smije se pritiskati rukama. Nadalje, prži se isključivo u dubokoj masnoći (neki tvrde da može proći i svinjska mast, drugi tvrde da je prihvatljiv isključivo pročišćeni maslac) te se tradicionalno poslužuje s kriškom limuna i peršinom kao dekoracijom.
Prema izvornom receptu, ovako se priprema pravi bečki odrezak.
Bečki odrezak
Sastojci:
teleći odresci
jaja
krušne mrvice
brašno
pročićšeni maslac
sol, papar
Priprema:
Odrescima odrežite opnu i žilice pa ih istucite i začinite s obje strane solju i paprom.
U zasebne tanjure stavite brašno i krušne mrvice, a u trećem tanjuru vilicom umutite jaja.
Svaki odrezak najprije uvaljajte u brašno, zatim ga provucite kroz razmućena jaja, pazeći da niti jedan dio odreska ne ostane suh. Na kraju ih uvaljajte u krušne mrvice koje možete lagano pritisnuti stražnjom stranom vilice kako bi se panada bolje držala za vrijeme prženja, ali ga ne smijete pritiskati rukama jer u protivnom panada neće biti dovoljno rahla.
U dubljoj tavi otopite dovoljno pročišćenog maslaca da odresci mogu slobodno plivati.
Odreske ubacite tek kada je masnoća toliko vruća da šišti pa ih pržite između 2 i 4 minute sa svake strane, odnosno dok ne porumene. Vadite ih na upijajući papir da se ocijede od masnoće pa ih prebacite na tanjure i dekorirajte kriškama limuna i peršinom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....