StoryEditorOCM
Slanoodrezak za pet

Ispohajte meso na ovaj način i dobit ćete specijalitet. Bolji je od bečkog u svakom pogledu, da vidite kako je mekan...

Piše T. S. M.
3. studenog 2025. - 14:12

Ljubitelji pohanoga morali bi znati za jednu posebnu vrstu pohanog odreska koja je omiljena zbog mekoće i posebno ugodnog okusa. Brkati ovaj specijalitet sa standardnim pohanim mesom ili čak s bečkim odreskom zaista je grijeh, a ne znati kako se točno priprema veliki propust - idemo to odmah ispraviti i objasniti o čemu je riječ i kako se radi.

Odrezak za koji bi trebali znati svi koji vole pohano zove se milanski odrezak i premda na prvi pogled izgledaja isto kao bilo koje pohano meso, od njega se razlikuje u nekoliko sitnica koje čine veliku razliku u okusu i teksturi.

image
Ikuhiro Yoneda/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Pravi milanski odrezak priprema se od telećeg buta, koji se istuče tanko, ali ne previše (ne smije postati proziran), kako bi meso za vrijeme prženja ostalo mekano i sočno. Međutim, ključni detalj krije se u paniranju.

Za pripremu milanskog odreska koriste se samo jaje i krušne mrvice, bez brašna. Upravo to stvara laganu, hrskavu koricu zbog koje je toliko omiljen. 

image
Ikuhiro Yoneda/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Još je jedna stvar izrazito bitna jer jamči najbolji okus a to je detalj vezan uz prženje. Milanski se odrezak prži na maslacu ili mješavini maslaca i ulja, što mu daje onaj prepoznatljiv, bogat miris i lijepu zlatnu boju. Maslac treba biti vruć, ali ne pregrijan, što je važno da bi odrezak ostao mekan iznutra, a bio hrskav izvana.

I detalj za kraj: milanski odrezak poslužuje se uz krišku limuna.

Milanski odrezak

Sastojci:

600 g telećeg buta
100 g krušnih mrvica
50 g maslaca
2 žlice ulja
2 jaja
sol

Priprema:

Teleći but narežite na tanke šnicle i lagano ih istucite batom. Posolite ih s obje strane i ostavite nekoliko minuta da upiju sol.

U jednoj zdjeli razmutite jaja, a u drugu stavite krušne mrvice. Odreske umočite prvo u jaje, a zatim u mrvice, pritom ih lagano pritisnite dlanom da se panada bolje zalijepi.

U tavi zagrijte maslac s malo ulja i pecite odreske na srednje jakoj vatri, po nekoliko minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju. Maslac ne smije zagorjeti, zato pazite na temperaturu.

Gotove odreske stavite na papirnati ubrus da upije višak masnoće. Poslužite ih s kriškom limuna i jednostavnim prilogom – najčešće rižom ili zelenom salatom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 18:58