StoryEditorOCM
Slanona žlicu

Mnogi ne znaju što s ovom vrstom mahuna, nudimo im top ideju: spojite ih s piletinom i postat će vam najdraže fažolete

Piše T. S. M.
26. lipnja 2025. - 15:13

Kad kažemo mahune, a osobito kad kažemo fažolete, asocijacija su nam one uske, zelene, tako dobre na salatu, ali i s kojim krumpirićem, lešo. No što je sa širokim mahunama, odnosno fažoletima? I one su jednako ukusne, ako ne i ukusnije. Osobito kad se pripreme kao varivo, u koje se može i ne mora dodati meso.

Mi vam savjetujemo da ga ipak dodate, jer ćete tako dobiti zgodan ručak iz jednog lonca. Kao opcija za meso u obzir dolazi junetina, svinjetina, ali jednako tako i piletina ili puretina, a ako vam ništa od toga nije pri ruci, poslužit će i malo pancete.

Nudimo vam recept koji ovu namirnicu spaja s piletinom, jer je najlaganija od navedenih opcija što čini ovo jelo idealnim za ručak kad želite nešto jednostavno, hranjivo i ljetno, a bez osjećaja težine i dugog kuhanja. Ipak je u tijeku prvi toplinski val ovog ljeta...

image
Shutterstock

Široke mahune s piletinom

Sastojci

400 g svježih širokih mahuna
250 g pilećeg zabatka (bez kosti i kože)
2 žlice ulja
1 žličica slatke mljevene paprike
2 češnja češnjaka
2 rajčice 
2 krumpira
1 luk
1 mrkva
sjeckani peršin, metvica i timijan
sol, papar

Dodatno:

1 žlica brašna
100 ml tople vode

Priprema

Operite mahune, odrežite im vrhove i ostavite cijele. Ogulite krumpire i narežite ih na kocke. Pileće meso narežite na manje komade.

Nasjeckajte luk, mrkvu i češnjak. Rajčice ogulite i narežite na sitne kockice (ili koristite pasiranu rajčicu).

U loncu zagrijte ulje, prepecite piletinu pa ju izvadite. Na istu masnoću dodajte luk, mrkvu, češnjak i piletinu. Pirjajte 10 minuta, povremeno miješajući. Dodajte rajčicu pa sve pirjajte još 2 minute, ubacite mahune, promiješajte i zalijte vodom (da pokrije sve sastojke). Posolite, dodajte slatku papriku i poklopite te kuhajte 10-ak minuta. Dodajte krumpir, još 300–400 ml vode i krumpir. Kuhajte još 10-15 minuta, dok krumpir nije skoro potpuno skuhan.

U maloj zdjeli razmutite brašno u mlakoj vodi. Ulijte u lonac i dobro promiješajte. Vratite meso, dodajte papar i svježe začinsko bilje pa kuhajte još 5–6 minuta, dok se varivo ne zgusne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 11:10