Polpete ili popečci s tikvicama pripremaju se lako, a svima se sviđaju. Odlična su ideja za ručak ili laganu večeru, super su uz salatu, šalšu ili neki kremasti umak, a mogu se jesti čak i u sendviču, kao neka vrsta ukusnog vege burgera.
Sigurni smo da znate kako se pripremaju pa vam nudimo jednu novu ideju sa slasnim iznenađenjem u sredini. Ono što ovakve popečke od tikvica razlikuje od drugih je duguljasti oblik, ali i način na koji im se dodaje sir. Umjesto da se nariba ili nareže na sitne kockice pa umiješa u smjesu, sir se reže na prutiće.
Tako pripremljen sir potom je potrebno omotati smjesom od tikvica i krušnih mrvica, koja zbog toga treba biti nešto gušća nego u slučaju klasičnih popečaka od tikvice koje se grabe žlicom i spuštaju u vrelo ulje, bliža po teksturi smjesi za poplete koje se oblikuju rukama i valjaju u mrvice prije prženja.
Polpete od tikvica i sira
Sastojci:
150 g sira poput goude
100 g krušnih mrvica + još za valjanje
2 tikvice
2 jaja
1 režanj češnjaka
malo začinskog bilja
sol, papar
Priprema:
Tikvice naribajte, posolite i ostavite da puste tekućinu, zatim ih ocijedite. Dodajte im jaja, sitno sjeckani peršin, začinsko bilje po želji (ružmarin, peršin, bosiljak, timijan, kopar...) te sol i papar. Dobro promiješajte. Dodajte dvije žlice krušnih mrvica pa promiješajte, ako je smjesa previše rijetka da bi se oblikovala rukama, dodajte još malo.
Sir narežite na prutiće.
Zagrabite oko žlicu smjese, stavite je na dlan i oblikujte u izduženi disk. Na sredinu stavite prutić sira pa stisnite smjesu od tikvica tako da obuhvati cijeli sir. Malo pritisnite pa polpeticu uvaljajte u krušne mrvice. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke pa polpete ispržite u vrelom ulju.
Izvadite ih iz ulja na upijajući papir pa poslužite vruće.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....