Ništa se tako lijepo ne slaže uz mladu pečenu janjetinu kao mlada kapulica... osim ako znate za - siriluk.
Siriluk je neka vrsta salate od mlade kapulice, svježeg ili feta sira, vrhnja ili jogurta... ovisi o inačici recepta. Neki još vole dodati malo petrusimula, neki vole ubaciti koji kuhani ili pečeni krumpir, neki sir vole zamijeniti kajmakom, čini se da sve to "igra".
A kako i ne bi igralo? Kremasti mliječni dio hladi nepce i balansira slanoću mesa, dok mlada kapulica daje kombinaciji oštrinu i svježinu stvarajući balans s neizbježnom masnoćom pečene janjetine.
Nudimo vam jednu verziju recepta koja je nama po guštu, a vi se slobodno poigrajte u skladu sa svojim ukusom. Zamijenite li čvrsti jogurt grčkim, siriluk će biti još kremastiji i bolji. Pripazite samo s količinom soli, jer feta sir je već dosta slan.
Siriluk
Sastojci:
200 g kiselog vrhnja
170 g feta sira
100 g čvrstog jogurta
1-2 vezice mladog luka
sol, papar
Priprema:
Sitno nasjeckajte mladi luk. Pomiješajte vrhnje i jogurt, posolite ih (blago, jer sir će jelu dati svoj dio slanoće) i dodajte malo papra. Dobro izmutite pa u smjesu nadrobite sir, dodajte usitnjeni mladi luk pa lagano izmiješajte. Ostavite u hladnjaku do posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....