StoryEditorOCM
Slanoveliki specijalitet

Najbolji recept za pečenu piletinu: spojite kokoš s ovim sastojcima i dobit ćete mekano meso, hrskavu kožicu i predivan umak

Piše T. S. M.
24. lipnja 2025. - 16:13

S piletinom nikad nećete pogriješiti, samo trebate znati dobar recept. A jedan baš takav je recept za piletinu Vesuvio, čiji bi vas naziv lako mogao zavarati. Uopće nije riječ o starinskom specijalitetu iz napuljskog kraja, nego o jelu talijanskih iseljenika u Chicago, gdje se nudio u prije stotinjak godina popularnom restoranu Vesuvio.

Stoljeće kasnije još uvijek uživa kultni status, a mnogi tvrde da je to najbolji način za pripremu pečene kokoši. Zahvaljujući ovom receptu, kažu obožavatelji, piletina je savršeno sočna, a dodatni bonus joj je jako ukusan umak na bazi bijelog vina, češnjaka i limuna.

Piletina Vesuvio

Sastojci

6 pilećih bataka
2 veća krumpira
200 g graška
2 žlice maslaca
2 žlice maslinovog ulja
2 ljutike
3 češnja češnjaka
2 žlice brašna
1 l pilećeg temeljca
2 dl suhog bijelog vina
1 žlica soka od limuna
2 žlice nasjeckanog peršina
1 žličica origana
sol, papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzija. Krumpir narežite na kriške, zalijte ga maslinovim uljem, začinite solju i paprom, promiješajte pecite 30-35 minuta dok ne porumeni. Ostavite sa strane i držite na toplom.

Pileće batake začinite s solju i paprom pa ih kratko ispecite na rastopljenom maslacu, oko 2-3 minute na svakoj strani. Izvadite iz tave. Potom u istu tavu ubacite ljutiku, promiješajte, nakon 3 minute dodajte nasjeckani češnjak i origano miješajte dok ne zamirišu, oko 1 minutu.

Dodajte brašnom a kad porumeni zalijte pilećim temeljcem i vinom, promiješajte pa vratite piletinu u tavu.

Stavite u pećnicu i pecite dok se piletina potpuno ne ispeče, par minuta prije kraja pečenja dodajte grašak i promiješajte. na kraju dodajte limunov sok i vratite u pećnicu na još minutu da se okusi prožmu. Po potrebi dosolite i stavite još papra pa poslužite odmah s krumpirom, po želji ukrašenim peršinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 14:33