StoryEditorOCM
SlanoBEZ PO MUKE

Rižot od piletine po ovom receptu sve će oduševiti! Vrhnje za kuhanje vam ne treba, zbog ovog je sastojka jako kremast

Piše P. M.
2. prosinca 2025. - 15:25

Piletina je jedna od najzdravijih i najpraktičnijih namirnica u svakodnevnoj kuhinji. Bogata je proteinima, a istovremeno lagana i lako probavljiva, zbog čega je idealna za sve koji žele ukusno, ali i nutritivno uravnoteženo jelo. Možete je spremiti na tisuće načina, a mi smo uoči top sezone blagdanskog blagovanja, posegnuli za kombinacijom piletine i riže, odnosno rižotom od piletine.

Jedna vam stvar pri kuhanju neće trebati, a to je vrhnje za kuhanje. Rižot će biti kremast zbog pravog izbora sorte riže koja može podnijeti polagano kuhanje i upiti sve okuse, a pritom ostati kremasta, kao i zbog kombinacije maslaca i parmezana.

Sastojci u receptu koji slijedi su prilagođeni za nahraniti dvije osobe, pa se ravnajte i prilagodite količinu sastojaka.

image
Iakov Filimonov/alamy/profimedia/Iakov Filimonov/alamy/profimedia

Pileći rižot

Sastojci

250 g piletine (otkošteni zabatak)
200 g riže
30 g parmezana
100 ml bijelog vina
1 l pilećeg temeljca
1 žlica maslaca
2-3 češnja češnjaka
maslinovo ulje
peršin
sol, papar

Priprema

Zagrijte maslinovo ulje u tavi, dodajte piletinu i pecite dok ne dobije lijepu boju. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i kratko ga popržite, pazeći da ne zagori. Ubacite rižu i miješajte dok zrna ne postanu staklasta.

Zalijte bijelim vinom i pustite da alkohol ispari. Postupno dodavajte pileći temeljac, po malo, miješajući dok riža ne upije tekućinu i postane kremasta. Umiješajte maslac i parmezan, začinite solju i paprom. Poslužite i na kraju pospite sitno nasjeckanim peršinom.

Uz ovo bi dobro došla i kakva sezonska salata, naš je prijedlog salata od rikole i parmezana, obogaćena s malo pinjola i kap kvasine, ali to puštamo vama na volju.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 15:26