Piletina je jedna od najzdravijih i najpraktičnijih namirnica u svakodnevnoj kuhinji. Bogata je proteinima, a istovremeno lagana i lako probavljiva, zbog čega je idealna za sve koji žele ukusno, ali i nutritivno uravnoteženo jelo. Možete je spremiti na tisuće načina, a mi smo uoči top sezone blagdanskog blagovanja, posegnuli za kombinacijom piletine i riže, odnosno rižotom od piletine.
Jedna vam stvar pri kuhanju neće trebati, a to je vrhnje za kuhanje. Rižot će biti kremast zbog pravog izbora sorte riže koja može podnijeti polagano kuhanje i upiti sve okuse, a pritom ostati kremasta, kao i zbog kombinacije maslaca i parmezana.
Sastojci u receptu koji slijedi su prilagođeni za nahraniti dvije osobe, pa se ravnajte i prilagodite količinu sastojaka.
Pileći rižot
Sastojci
250 g piletine (otkošteni zabatak)
200 g riže
30 g parmezana
100 ml bijelog vina
1 l pilećeg temeljca
1 žlica maslaca
2-3 češnja češnjaka
maslinovo ulje
peršin
sol, papar
Priprema
Zagrijte maslinovo ulje u tavi, dodajte piletinu i pecite dok ne dobije lijepu boju. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i kratko ga popržite, pazeći da ne zagori. Ubacite rižu i miješajte dok zrna ne postanu staklasta.
Zalijte bijelim vinom i pustite da alkohol ispari. Postupno dodavajte pileći temeljac, po malo, miješajući dok riža ne upije tekućinu i postane kremasta. Umiješajte maslac i parmezan, začinite solju i paprom. Poslužite i na kraju pospite sitno nasjeckanim peršinom.
Uz ovo bi dobro došla i kakva sezonska salata, naš je prijedlog salata od rikole i parmezana, obogaćena s malo pinjola i kap kvasine, ali to puštamo vama na volju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....