StoryEditorOCM
Spiza plusTOPLO I ZDRAVO

Uhvatila vas je gripa ili jaka prehlada? Skuhajte ovu juhicu, spasit će vas, lagana je, ukusna, a ‘diže iz mrtvih‘

Piše P. M.
5. prosinca 2025. - 16:17

Sezona gripe je ove godine počela ranije i žešće nego ikad, a najviše je zaraženih u Dalmaciji. Lijeka za gripu nema, osim odmaranja, snižavanja temperature i čekanja da prođe. No, može pomoći i lagana, zdrava prehrana.

Kad nas zadesi gripa, tijelo traži hranu koja je topla, hranjiva i lako probavljiva. Pileća juha s povrćem idealan je izbor jer kombinira laganu piletinu, vitamine i minerale iz povrća te rižu koja nježno puni želudac. Toplina juhe olakšava disanje i smiruje grlo, dok blagi natrij i para pomažu razgraditi sluz. Povrće poput mrkve, celera i tikvica obogaćuje juhu vitaminom C i beta-karotenom, jačajući imunitet i ubrzavajući oporavak. Osim toga, lako probavljiva juha ne opterećuje organizam koji energiju troši na borbu protiv infekcije, a spojevi u piletini mogu čak smanjiti upalu sluznice i olakšati simptome prehlade i gripe. S obzirom da ima onih kojima teško pada obična pileća juha, zbog masnoće od kožice, postoji i varijanta za juhicu od prsa, koja je još laganija.

U nastavku evo i recepta za juhicu koja, kako kažu, "diže iz mrtvih".

 

Pileća juha s povrćem

 

Sastojci

300 g pilećih prsa
1 kapula
1 mrkva
1/2 korijena celera
100 g tikvica
50 g riže
1,2 l vode
1 žlica maslinova ulja
sol, papar

 

Priprema

Nasjeckajte kapulu i prepržite na maslinovu ulju dok ne postane staklasta. Dodajte narezanu mrkvu, celer i tikvice pa kratko promiješajte. Ulijte vodu i pustite da zakuha. Dodajte pileća prsa narezana na manje komade. Kuhajte na laganoj vatri dok povrće i piletina ne omekšaju. Na kraju dodajte sol i papar te lagano promiješajte. Rižu skuhajte posebno, procijedite i prelijte maslinovim ulje, te po želji dodajte u juhu. Naravno, poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 16:18