Danas kad je tako lako naručiti hamburger i ćevape, jela poput polpeta, ćufti i domaćih pljeskavica pomalo padaju u drugi plan, a iz drugog plana kratak je put do zaborava. Kakva šteta! I zato vas podsjećamo na to koliko su dobre polpete, onakve kakve su se nekoć radile, no idemo korak dalje i donosimo vam usavršeni recept.
Nećete vjerovati odakle nam stiže. Iz Japana. Zemlja izlazećeg Sunca svoju je gastronomiju tijekom 20. stoljeća obilato proširila zapadnjačkim jelima, interpretirajući ih na svoj osobit način, a nerijetko ih čineći još puno, puno boljim. Nedavno smo vam pisali kako je dobar japanski mliječni kruh, pisali smo vam i kako im je dobar pohani odrezak po uzoru na milanski, bilo je govora i o njihovim specifičnim sendvičima, a sad su na red stigle i polpete na japanski način.
Recept ima par zgodnih caka koje vrijedi usvojiti, čak i ako nemate namjeru odustati od omiljenog obiteljskog recepta za polpete. Recimo, ove se polpete uvijek oblikuju nauljenim rukama, kako se smjesa ne bi lijepila za ruke, a nakon oblikovanja se obavezno ostave u hladnjaku, kako bi se masnoća stegla, što je važno zbog toga što je takve, čvrste polpete lakše ispohati, a također ostaju sočnije nakon što se isprže.
Pored toga, luk koji se dodaje u smjesu za polpete treba prethodno ispirjati, a osim njega treba ubaciti i malo krušnih mrvica. I uz njih je vezana jedna osobitost: koriste se panko krušne mrvice koje stvaraju hrskaviju i prozračniju koricu jer se rade od čiste pupe, umjesto od cijelog kruha i veće su od standardne prezle.
Japanske polpete (Menchi Katsu)
Sastojci:
500 g miješanog mljevenog mesa
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica panko krušnih mrvica
2 žličice mlijeka
1/2 luka
muškatni oraščić
sol, papar
Za pohanje:
2 jaja
brašno
panko krušne mrvice
Priprema:
Sitno nasjeckajte luk pa ga pirjajte na zagrijanom ulju dok ne omekša, a zatim ga prebacite u zdjelu. Kad se malo ohladi, dodajte mu meso, mlijeko, maslinovo ulje, panko mrvice, sol, papar i muškatni oraščić. Dobro promiješajte da se sastojci spoje, a ako je smjesa previše rijetka, dodajte još malo krušnih mrvica.
Oblikujte poplete nauljenim rukama, zatim ih posložite na tan jur i pospremite u hladnjak na oko pola sata, a zatim ih uvaljajte u brtašno pa u razmućena jaja i na kraju u krušne mrvice te ih pržite u vrućem ulju po nekoliko minuta s obje strane, dok ne porumene i postanu hrskave.
Izvadite ih na upijajući papir i ostavite par trenutaka, a zatim još vruće poslužite uz salatu od kupusa i umak, a možete ih jesti i u sendviču, kao što to rade u Japanu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....