StoryEditorOCM
Slanojeftino, a odlično

Naše popularno sirotinjsko jelo s kupusom pripremaju i Talijani: evo što mu dodaju da bi bilo još bolje i ukusnije

Piše T. S. M.
25. siječnja 2025. - 12:29

Dok imate kupusa, ne morate se bojati gladi jer napraviti ga možete na sto i jedna način, bez da vam dosati i bez prevelikog troška, a pritom možete biti sigurni da ćete dobiti i sasvim pristojnu dozu vitamina i vlakana. Nikakvo čudo što je nekoć bio jedna od glavnih namirnica i dok su ga imućniji koristili za jela poput sarmi od slatkog kupusa, siromašniji su ga koristili za juhe, variva i jela poput krpica sa zeljem.

image
Shutterstock

To je jelo - koje se sastoji od dinstanog kupusa i domaće tjestenine - bilo popularno diljem ove regije, ali manje je poznato da i Talijani imaju svoju verziju. U njihovom receptu kupusu se pored tjestenine dodaju još i panceta te parmezan ili krušne mrvice. Imate li pri ruci glavicu kupusa, malo tjestenine ili volje za napraviti domaće krpice, eto vam zanimacije za tmurni vikend i odličnog rješenja za jeftin, ali ukusan obrok.

Ako ćete raditi vlastite krpice, evo vam najprije recept za njih, a u nastavku slijedi recept za talijansku verziju jela.

image
Roulier/turiot/Foodcollection Via Afp

Krpice 

Sastojci:

400 g brašna + još za posipanje
3 jaja
sol

Priprema:

Pomiješajte brašno i malo soli pa im dodajte jaja. Promiješajte i umijesite tvrdo, glatko tijesto. Podijelite ga na četiri dijela i ostavite tijesto da se odmori oko pola sata pa svaki razvaljajte na pobrašnjenoj površini i narežite na trakice ili kvadratiće. Po mogućnosti ih ostavite da se malo osuše s obje strane, ali možete ih i skuhati i čim su oblikovane. 

Talijanska tjestenina s kupusom

Sastojci

450 g tjestenine
50 g pancete
50 g parmezana
1 glavica kupusa
sol, papar

Priprema:

Pancetu narežite i prepržite na tavi. Kad postane hrskava izvadite je, a na masnoću koju je pustila ubacite kupus narezan na trakice. Kupus začinite i pirjajte ga dok ne omekša.

U međuvremenu skuhajte tjesteninu, ocijedite je i dodajte je kupusu, po potrebi ulijte malo vode u kojoj se kuhala. 

Promiješajte i podijelite u tanjure pa svaku porciju pospite parmezanom i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 07:45