Dok imate kupusa, ne morate se bojati gladi jer napraviti ga možete na sto i jedna način, bez da vam dosati i bez prevelikog troška, a pritom možete biti sigurni da ćete dobiti i sasvim pristojnu dozu vitamina i vlakana. Nikakvo čudo što je nekoć bio jedna od glavnih namirnica i dok su ga imućniji koristili za jela poput sarmi od slatkog kupusa, siromašniji su ga koristili za juhe, variva i jela poput krpica sa zeljem.
To je jelo - koje se sastoji od dinstanog kupusa i domaće tjestenine - bilo popularno diljem ove regije, ali manje je poznato da i Talijani imaju svoju verziju. U njihovom receptu kupusu se pored tjestenine dodaju još i panceta te parmezan ili krušne mrvice. Imate li pri ruci glavicu kupusa, malo tjestenine ili volje za napraviti domaće krpice, eto vam zanimacije za tmurni vikend i odličnog rješenja za jeftin, ali ukusan obrok.
Ako ćete raditi vlastite krpice, evo vam najprije recept za njih, a u nastavku slijedi recept za talijansku verziju jela.
Krpice
Sastojci:
400 g brašna + još za posipanje
3 jaja
sol
Priprema:
Pomiješajte brašno i malo soli pa im dodajte jaja. Promiješajte i umijesite tvrdo, glatko tijesto. Podijelite ga na četiri dijela i ostavite tijesto da se odmori oko pola sata pa svaki razvaljajte na pobrašnjenoj površini i narežite na trakice ili kvadratiće. Po mogućnosti ih ostavite da se malo osuše s obje strane, ali možete ih i skuhati i čim su oblikovane.
Talijanska tjestenina s kupusom
Sastojci
450 g tjestenine
50 g pancete
50 g parmezana
1 glavica kupusa
sol, papar
Priprema:
Pancetu narežite i prepržite na tavi. Kad postane hrskava izvadite je, a na masnoću koju je pustila ubacite kupus narezan na trakice. Kupus začinite i pirjajte ga dok ne omekša.
U međuvremenu skuhajte tjesteninu, ocijedite je i dodajte je kupusu, po potrebi ulijte malo vode u kojoj se kuhala.
Promiješajte i podijelite u tanjure pa svaku porciju pospite parmezanom i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....