Ne znate više što s patlidžanima? Nema problema, mi smo puni ideja. Najnovija nam stiže iz Španjolske gdje se velikim specijalitetom smatra jelo od prženih patlidžana pokapanih medom. Berenjenas fritas con miel jedan je od omiljenih zalogaja u tapas barovima gdje se ovakva jela koja stanu u jedan zalogaj poslužuju uz čašu vina ili dobro ohlađenog piva.
Jelo je pod utjecajem arapske kuhinje, što je sasvim razumljivo s obzirom na španjolsku povijest, a posebnost mu daje upravo med koji stvara slatko-slanu kombinaciju okusa i dodatno ublažava gorčinu balancane. Kako bi povrće bilo još ukusnije i mekše, prije prženja se potapa u marinadu na bazi mlijeka.
Na ovaj način pripremljen patlidžan može se poslužiti uz umake na bazi jogurta i začinskog bilja kao predjelo, odnosno grickalica, a može biti i zgodan, pomalo nesvakidašnji prilog.
Prženi patlidžani
Sastojci
400 g patlidžana
100 g brašna
200 ml mlijeka
2 žlice maslinova ulja
1 žlica meda
ulje za prženje
sol
Priprema
Narežite patlidžan na tanke ploške, posolite ih i ostavite 15 minuta da puste gorčinu pa ih osušite papirnatim ubrusom.
U zdjeli pomiješajte mlijeko i maslinovo ulje. Ubacite ploške patlidžana i ostavite da se mariniraju 30 minuta.
Uvaljajte ploške u brašno, dobro otresite višak pa ih pržite u manjim serijama, po minutu-dvije sa svake strane, dok ne postanu rumene i hrskave.
Ocijedite ih na papirnatom ubrusu pa ih pokapajte s malo meda i odmah poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....