StoryEditorOCM
Slanopuni okusa

Novi način za pripremu patlidžana: brzo su gotovi, ovo jelo je veliki specijalitet, a jedan sastojak je pravo iznenađenje

Piše T. S. M.
28. srpnja 2025. - 07:05

Ne znate više što s patlidžanima? Nema problema, mi smo puni ideja. Najnovija nam stiže iz Španjolske gdje se velikim specijalitetom smatra jelo od prženih patlidžana pokapanih medom. Berenjenas fritas con miel jedan je od omiljenih zalogaja u tapas barovima gdje se ovakva jela koja stanu u jedan zalogaj poslužuju uz čašu vina ili dobro ohlađenog piva.

Jelo je pod utjecajem arapske kuhinje, što je sasvim razumljivo s obzirom na španjolsku povijest, a posebnost mu daje upravo med koji stvara slatko-slanu kombinaciju okusa i dodatno ublažava gorčinu balancane. Kako bi povrće bilo još ukusnije i mekše, prije prženja se potapa u marinadu na bazi mlijeka.

image
Jma/Photononstop Via Afp

Na ovaj način pripremljen patlidžan može se poslužiti uz umake na bazi jogurta i začinskog bilja kao predjelo, odnosno grickalica, a može biti i zgodan, pomalo nesvakidašnji prilog.

Prženi patlidžani

Sastojci

400 g patlidžana
100 g brašna 
200 ml mlijeka
2 žlice maslinova ulja 
1 žlica meda 
ulje za prženje
sol 

Priprema

Narežite patlidžan na tanke ploške, posolite ih i ostavite 15 minuta da puste gorčinu pa ih osušite papirnatim ubrusom.

U zdjeli pomiješajte mlijeko i maslinovo ulje. Ubacite ploške patlidžana i ostavite da se mariniraju 30 minuta.

Uvaljajte ploške u brašno, dobro otresite višak pa ih pržite u manjim serijama, po minutu-dvije sa svake strane, dok ne postanu rumene i hrskave.

Ocijedite ih na papirnatom ubrusu pa ih pokapajte s malo meda i odmah poslužite.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 18:52