StoryEditorOCM
Slanogotov za po ure

Obožavate grah i jedva čekate da zahladi? Ne čekajte, skuhajte ga ovako i dobit ćete ukusan i hranjiv fažol za bablje lito

Piše T. S. M.
18. rujna 2025. - 13:04

Kad u vašoj kući počinje sezona fažola? S prvim jačim burama ili nešto prije? Možda traje cijele godine? To bi bilo najpametnije, jer grah je nutritivno izuzetno vrijedna namirnica pa ga treba jesti što češće, ali uvijek u skladu sa sezonom. Pa dok zimi guštamo u fažolu sa suvim mesom i joti, dok su temperature iznad 20 stupnjeva Celzija bolje ga je kombinirati s laganijim dodacima.

Malo pancete je uvijek dobro staviti u lonac, no dok se još tek pozdravljamo s ljetom u grah je mudrije ubaciti malo aromatičnog povrća poput patlidžana i rajčica te koju tikvicu koja, doduše, neće učiniti puno za okus, ali će jelo obogatiti zdravim sastojcima.

Nudimo vam recept za ukusno varivo od graha s rajčicama, tikvicama i patlidžanom odnosno za najbolji fažol za bablje lito koji se može skuhati.

image
Shutterstock

A oko kuhanja ćete se puno manje izgnjaviti ako upotrijebite već skuhani grah (iz konzerve), a umjesto svježih rajčica uzmete pelate. Recept koji vam predlažemo ne sadrži meso, no ako želite obogatite ga pancetom ili pak kockicama dimljene šunke.  Poželite li ovo jelo rastegnuti do sutrašnjeg ručka, desetak minuta prije kraja kuhanja dodajte mu šaku-dvije peneta.

Varivo od graha s rajčicama, tikvicama i patlidžanom

Sastojci:

400 g kuhanog bijelog graha 
400 g rajčica (svježih ili pelata)
300 g tikvica
250 g patlidžana
150 g luka
100 g mrkve
2 žlice maslinova ulja
1 žlica koncentrata rajčice
2 češnja češnjaka
1 l povrtnog temeljca ili vode
1 žličica origana
1 žličica timijana
sol, papar

Priprema:

Ako koristite suhi grah, prethodno ga namočite preko noći i skuhajte u posoljenoj vodi pa ocijedite. U loncu zagrijte maslinovo ulje i pirjajte sitno nasjeckani luk i mrkvu nekoliko minuta. Dodajte narezani patlidžan i tikvice pa pirjajte dok povrće lagano ne omekša. Umiješajte češnjak i koncentrat rajčice, zatim dodajte rajčice narezane na kockice ili pelate iz konzerve.

Ulijte temeljac, pospite origanom i timijanom pa pustite da lagano vrije 20 minuta. Dodajte kuhani grah i nastavite kuhati još 10 minuta, dok se svi okusi ne prožmu. Po potrebi dodajte još temeljca ili vode ako želite rjeđe varivo. Na kraju posolite i popaprite po ukusu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 15:13