StoryEditorOCM
Slanoescabeche

Odlična ideja za pripremu raznih vrsta bijele ribe, na ovaj način traje danima. Isprobajte savor s drugog kraja svijeta!

Piše Katarina Vučković
9. srpnja 2025. - 07:05

Od Maura preko Španjolaca do daleke Latinske Amerike putovala je tehnika konzerviranja hrane u octenoj marinadi, escabeche. Escabeche se dobro primio i široko rasprostranio, a svaka regija mu je dala lokalni karakter pa je negdje aromatičniji, negdje pikantniji i octeniji. Istovremeno u našim krajevima nastalo je jedno od temeljnih jela venetske kuhinje, savor, koje je i siromašna Dalmacija rado prihvatila.

Zanimljivo je da su iz arapskog svijeta i escabeche i savor proširile pomorske i trgovačke sile, prvo Španjolci, drugo Mlečani. Zajednički su i glavni elementi: pečena ili pržena riba, luk, ocat te se oboje poslužuje hladno i nešto odstajalo.

image
Stefano Scata‘/Photononstop Via Afp

No, tu su i očekivane razlike jer se savor razvijao lokalno, u Veneciji, Istri i Dalmaciji, a escabeche je otputovao na drugi kraj svijeta s potpuno drugačijim namirnicama. Ipak, najuočljivija razlika je da u receptima za escabeche možemo naći i piletinu uz razne vrste riba, a savor se sprema gotovo isključivo s plavom ribom i to najčešće srdelom.

Iako je savor bio odbačen gotovo desetljećima, danas ponovo zauzima mjesto koje mu pripada u gastronomskim krugovima jer ga nova generacija chefova i bistroa rado uvrštava u svoju ponudu. Ukoliko ste i vi ljubitelj savora, ali volite i neke odmake od klasike, svakako probajte i escabeche, a mi vam donosimo jednostavni recept.

Osim što će vam pružiti novi način za uživanje u bijeloj ribi, omogućit će vam da u njoj guštate nekoliko dana, jer se odlično drži u hladnjaku pa ćete neko vrijeme biti mirni jer će vam pri ruci biti gotov, zdrav i ukusan obrok.

Escabeche de pescado

Sastojci:

400 g fileta svježe bijele ribe
120 ml vinskog octa
120 ml vode
1 luk
1/2 crvene paprike
1 mrkva
2 režnja češnjaka
1 lovorov list
1 čili (ili malo čilija u prahu)
oštro brašno za paniranje
prstohvat origana, kima ili papra u zrnu
maslinovo ulje
ulje za prženje 
sol, papar

Priprema:

Ribu filetirajte, posolite i po želji popaprite, uvaljajte u oštro brašno i pržite u ulju do zlatno žute boje. Izvadite na papir da se ocijedi višak masnoće.

Crveni luk, mrkvu i papriku narežite na trakice, češnjak na listiće, čili na kolutiće. Količinu čilija prilagodite vlastitom ukusu već prema tome volite li manje ili više ljuto. U tavi zagrijte maslinovo ulje i prodinstajte povrće i začine 5 -7 minuta. Zatim ulijte vodu i ocat, zakuhajte i pustite da ključa nekoliko minuta.

Ribu posložite u prikladnu plitku posudu i zalijte vrućom marinadom. Ostavite da se ohladi barem 1 sat prije posluživanja, a može i preko noći u hladnjaku.

Poslužite kao i savor uz kruh ili kuhani krumpir, a možete i onako kako rade u Latinskoj Americi uz kuhani batat, kuhano jaje i masline.

Napomena: u izvornim receptima koriste se različite paste od čili papričica (ají mirasol, ají panca, ají amarillo) različitih aroma i stupnjeva ljutine koje kod nas nisu lako dostupne pa smo ih jednostavno zamijenili čili papričicom. Ako ste ipak entuzijast za ljute papričice dodajte ih po vlastitom izboru, dapače!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 20:54