StoryEditorOCM
Slanotrkom na peškariju!

Ova je jadranska riba najbolji izvor najvažnijeg vitamina. Pripremite je na starinski način i potrajat će vam danima

Piše T. S. M.
12. rujna 2025. - 11:36

Vitamini su saveznici zdravlja i prema preporukama stručnjaka trebali bismo ih unositi sve, prema preporučenim dnevnim vrijednostima, no kad je riječ o pitanju koji je vitamin najvažniji za zdravlje, mnogi ističu vitamin D.

Prirodni izvori vitamina D su rijetki, a najbogatije je njime ulje jetre bakalara, dok su od uobičajenih namirnica najbolji izvori tog vitamina masna riba, pri čemu od svih vrsta koje žive u Jadranu, skuša ima najveću koncentraciju tog vitamina. 

image
Nikola Brboleza/Cropix

Skuša u 100 grama sadrži otprilike 700 IJ (oko 17 mikrograma), što premašuje dnevne potrebe odrasle osobe. Osim toga, skuša je i dobar izvor omega-3 masnih kiselina, pa njezina redovita konzumacija ima višestruke koristi za zdravlje.

I eto vam razloga za skoknuti po friške skuše. Ili lokarde, koje za skušama nimalo ne zaostaju po pitanju sadržaja vitamina D, ali se skuše smatraju mrvicu zdravijima, s obzirom da su prema nekim mjerenjima nešto malo bogatije vitaminom E i omega-3 masnim kiselinama.

image
Tom Dubravec/Cropix

Dakle, slobodno birajte prema svom guštu i ponudi na peškariji, a ako ne znate što biste s njima, osim baciti ih na gradele, evo vam jedan zgodan starinski dalmatinski recept primjenjiv i na skuše i na lokarde. Dobit ćete ukusno i zdravo riblje jelo koje se dobro drži pa u hladnjaku može potrajati i do tjedan dana.

Pržene skuše u soku

Sastojci

1 kg skuše
200 ml vinskog octa
brašno 
malo češnjaka
malo peršina
ulje za prženje
sol

Priprema

Očistite skuše, odstranite im glave pa ih uzduž razrežite.

Posolite im u nutrašnjost pa ih uvaljajte u brašno i ostavite ih da se malo osuše, kako za vrijeme prženja ne bi prskale. Pržite ih u dubljem ulju pa ih vadite na kuhinjski papir da se ocijede te ih zatim složite u posudu u kojoj ćete ih poslužiti ili čuvati.

U ulju u kojem se pržila riba zapržite malo sitno nasjeckanog češnjaka i peršina, zatim ulijte ocat pa vrućim preljevom zalijte ribu i ostavite je da odstoji nekoliko sati. 

Čuvajte je u hladnjaku dobro poklopljenu pa će potrajati danima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 05:12