Uz specijalitete s roštilja nekima salata nije ni potrebna, dok drugi vjeruju da su im bržole, ćevapi i piletina s ražnja još ukusniji kad ih jedu uz dobro pripremljenu salatu. Ako ste odlučili iskoristiti vikend za napraviti gradele, mi vam savjetujemo da (ipak) napravite i salatu, a kako se sve ne bi svelo na par nakrižanih poma i koji kukumar ili opet već pomalo dosadnu salatu od kupusa, nudimo vam ideju iz turske kuhinje.
Jeste li već čuli za gavurdağı salatası? Naravno da niste, osim ako ste teški štreber od gastronoma ili ste putovali po Turskoj i uživali u kušanju lokalnih specijaliteta. Čuli vi za nju ili ne, vjerujte nam da je specijalitet i na glasu kao jedna od najbojih tamošnjih salata. Tradicionalno se priprema u regiji Gaziantep u kojoj se nalazi planina Gavurdağı pa nema šanse da bi ju mogao svojatati neki drugi kraj jer naziv joj u prijevodu znači "salata s Gavurdağıja".
Što se tiče sastava, vrlo je slična šopskoj, ali s nekoliko posebnosti. U nju idu sitno nasjeckane rajčice, krastavci, paprika, luk i peršin, a razlikuje se po tome što se, osim uljem i octom, začinjava gustim sirupom od šipka (ne mislimo na onaj od kojeg se rade čej i pekmez, nego na onaj koji je nekoć rastao uz skoro svaku dalmatinsku kuću) i posipa sjeckanim i orasima.
Gavurdağı salatası
Sastojci:
400 g rajčica
200 g krastavaca
100 g crvenog luka
80 g oraha
3 žlice maslinova ulja
2 žlice soka od šipka
1 žlica octa
1 žličica sjemenki šipka
1 paprika
sol, papar
Priprema:
Rajčice, krastavce, papriku i luk narežite na sitne kockice, a orahe nasjeckajte.
Stavite povrće u zdjelu, dodajte sitno sjeckane orahe i posolite. U posebnoj zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, sok od šipka, ocat, sol i papar, pa prelijte preko povrća.
Sve dobro izmiješajte i ostavite desetak minuta da se okusi prožmu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....