StoryEditorOCM
Slanohadžijski ćevap

Ovakav ćevap još niste probali! Starinsko jelo iz BiH jede se ne žlicu, a priprema u pećnici. Meso je neodoljivo mekano...

Piše T. S. M.
6. svibnja 2025. - 10:14

Jeste li ikad čuli za hadžijski ćevap? Nema baš puno veze s onim ćevapima koje jedemo u lepinji, osim što je također riječ o mesnom jelu, a veliki je specijalitet Bosne i Hercegovine, kao i šireg balkanskog područja. Poznat po bogatom okusu i jednostavnoj pripremi, hadžijski ćevap je zapravo vrsta gulaša od mesa i povrća koja se obično priprem u pećnici ili na tihoj vatri, često umotan u papir za pečenje ili pripremljen u zemljanoj/keramičkoj posudi.

eso se kratko pirja s povrćem, zatim se sve zajedno zapeče, što mu daje bogatu aromu.

Od mesa se obično koristi teleća plećka, obavezni sastojci su krumpir i luk, dok su ostali obično sezonski: paprika, šampinjoni, rajčica...

Naziv "hadžijski" ukazuje na to da je jelo prikladno i za vjernike - koristi se halal meso, kuha se bez alkohola ili drugih muslimanima nedozvoljenih sastojaka. 

Odličan recept za ovo jelo dobili smo od Hajrudina Šišića kojeg pratimo na Instagramu.

image
Privatni album

Hadžijski ćevap

Sastojci

400 g teleće plećke⁣
1 crveni luk⁣
150 g šampinjona⁣
200 g krumpira⁣
2 crvene paprike
200 ml umaka od rajčice (ili 3 svježa rajčice)⁣
Začini: mix za roštilj, sol, papar, mljevena crvena paprika⁣
300 ml vode⁣

Priprema

Na zagrijanom ulju kratko popržite nasjeckani luk, zatim dodajte meso narezano na komadiće te začine. Sve dobro promiješajte i nastavite s pripremom. Kada se meso dobro popržilo sa svih strana, dodajte povrće: šampinjone, krumpir, rajčicu i crvenu papriku. Ponovno promiješajte i kuhajte još 4–5 minuta. Potom dodajte vodu, promiješajte, smanjite temperaturu i ostavite da se lagano krčka oko 10 minuta.

Kad se većina tekućine ukuhala, pripremljeno meso s povrćem rasporedite po porcijama, umotajte u papir za pečenje i stavite u duboku posudu. Možete ih zapeći i kao ja – u malim vatrostalnim posudama.⁣

Pecite u pećnici 20–25 minuta na 180 °C.⁣

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 06:01