Treba vam još jedna ideja za malo svečanije riblje jelo? Nudimo vam odličan recept splitskog chefa Petra Vlaka, osvajača brojnih nagrada na kulinarskim natjecanjima čiji je recept za sirnice, koji je najprije nama otkrio, izazvao pravi dar-mar na društvenim mrežama, svi su ga dijelili, komentirali i hvalili.
Evo kako Petar Vlak priprema crni rižot. Posebnost je u tome da koristi ljignju usmjesto sipe i da mu dodaje gljive. Ako ste kojim slučajem skeptični, sumnja vam je neutemeljena, jer chef Petar je pravi stručnjak kad je riječ o rižotu, kao i kad je riječ o morskim delicijama. Poklonite mu svoje povjerenje i dobit ćete rižot o kojem će se pričati.
Crni rižot s lignjama i gljivama
Sastojci za 4 osobe
600 g lignji
200 g luka
50 g češnjaka
50 g peršina
200 g gljiva (bukovače, šampinjoni, vrganji, lisičarke)
50 g koncentrata rajčice
100 ml bijelog vina
lovorov list
8 g crnila od lignje (ili po potrebi)
2 l ribljeg temeljca
50 ml maslinovog ulja
400 g riže
30 g maslaca
sol, papar
Priprema:
Operite i očistite lignje. Izvadite unutarnje dijelove i kožu. Sačuvajte crnilo od lignje i stavite ga sa strane u malu zdjelicu. Narežite tijelo lignje na tanke trakice, zatim na manje kockice, a krakove na male komadiće.
Očistite luk i nasjeckajte ga na male kockice. Očistite češnjak i sitno ga isjeckajte, pa mu dodajte sitno kosani peršin.
Očistite gljive i narežite ih na srednje velike komade. Sotirajte ih kratko na tavi s malo maslaca, a na kraju ih posolite i popaprite.
U većem loncu zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne omekša. Zatim dodajte narezane lignje i pirjajte nekoliko minuta. Dodajte češnjak, peršin, koncentrat rajčice i lovorov list. Pazite da luk ne zagori, pa sve podlijte bijelim vinom i kratko kuhajte. Dodajte crnilo od lignje. Podlijevajte ribljim temeljcem koji ste prethodno zagrijali. Kuhajte dok lignje ne omekšaju. Dodajte sotirane gljive.
Dodajte rižu i nastavite kuhati na srednjoj vatri, postepeno dodajući topli temeljac, jednu kutlaču odjednom. Neprestano miješajte rižu i dodajte novu količinu temeljca kad prethodna ispari.
Nakon otprilike 15 minuta kuhanja kušajte jelo i po potrebi dodajte sol i papar. Kad je riža gotova, sklonite lonac s vatre i umiješajte maslac dok se ne otopi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....