StoryEditorOCM
SlanoMEETeatING Mediterranean

Ovakav paštafažol jede se i usred ljeta: dodate li tjestenini i grahu ovaj morski sastojak, dobit ćete jelo za pomazat pjat!

Piše T. S. M.
27. lipnja 2025. - 15:37

Ako ste i vi jedan od onih koji ljeti uzdišu za spizom poput paštafažola, tužni što ju se ne priprema za pasjih vrućina, nudimo vam recept za morsku, laganiju verziju tog omiljenog jela na žlicu. Recept je provjeren i vrhunski, dobili smo ga od ekipe koja je u Bolu organizirala međunarodnu kulturno-gastronomsku manifestaciju MEETeatING Mediterranean 2025.

Zemlje gost ovoga je puta bila Italija, a chef Pasquale Acunzo jedan od sudionika manifestacije pripremio je baš ovo ukusno i krepko, ali ne i teško jelo u kojem ćete sa sigurnošću uživati. Ovo jelo dolazi s juga Italije, gdje se mediteranske namirnice koriste s maksimalnim poštovanjem. Kombinacija graha, tjestenine i školjki možda djeluje neobično, ali rezultat je pun, zaokružen i slano-umami obrok savršen za ljeto ili ranu jesen.

Inače, MEETeatING Mediterranean 2024. održan je od 20. do 22. lipnja s ciljem promocije mediteranske prehrane kao kulturne baštine. Tijekom trodnevnog događanja, Bol je ugostio brojne partnere i posjetitelje kroz bogat program: od CroItaly Fusion večeri s hrvatsko-talijanskim vinima i jelima, do otvorenja izložbe o Casi Artusi, centru talijanske domaće kuhinje.

image
Foto © Mario Kucera

Događaj su organizirali Općina Bol i Udruga IMENA, uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, TZ Splitsko-dalmatinske županije, te sponzora Stina vina i Dobro.

Kako ističe autorica projekta Maja Duka, MEETeatING Mediterranean nije samo o hrani, već o dijeljenju, tradiciji, zajedništvu i identitetu.

Zabavni i kulturni sadržaji povezali su sve uzraste – od djece iz vrtića Mali princ do večernjih koncerata s jazzom, canzonama i opernim arijama, a posebnu pažnju posjetitelja privukli su Bolska marenda – Trudna teća s lokalnim restoranima i gastro blogericom s bloga Natinpjat.com, otvorenje „Mirisnih skala“ – poklona dječjem vrtiću kao simbol spoja prirode i lokalnog znanja te Tombola bročki lot s glavnom nagradom – pršutom brenda Dobro.

Tjestenina s grahom i dagnjama (pastafažol s dagnjama)

Recept: Chef Pasquale Acunzo, Pollica Italija

Sastojci 

Tjestenina i grah:

300 g sitne ili miješane tjestenine (npr. tubetti, ditalini, pasta mista)
400 g kuhanog bijelog graha (cannellini, iz konzerve ili prethodno skuhanog)

Dagnje:

1 kg svježih dagnji
2 češnja češnjaka
2 grančice peršina
2 čaše vode

Baza:

1 veća mrkva
1 stabljika celera
2 češnja češnjaka
200 g pelata ili nasjeckanih rajčica iz konzerve
1 prstohvat sušenog čilija ili komadić svježeg ljutog feferona
4 lista svježeg bosiljka
60 ml maslinovog ulja (ekstra djevičanskog)
sol po ukusu
svježi peršin (za kraj)

Priprema

Očistite dagnje i odstranite sve nečistoće. U velikoj tavi zagrijte polovicu ulja (30 ml) s 2 cijela češnja češnjaka i grančicama peršina. Kada češnjak zamiriše, dodajte dagnje i ulijte vodu. Poklopite i kuhajte 5 minuta, dok se školjke ne otvore. Maknite s vatre, pustite da se malo ohlade, pa izvadite meso iz školjki. Procijedite tekućinu kroz gusto cjedilo ili gazu i sačuvajte je.

U dubljem loncu zagrijte preostali dio ulja. Dodajte sitno sjeckanu mrkvu, celer i češnjak pa pirjajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Umiješajte nasjeckane rajčice, grah i prstohvat čilija. Kuhajte 8 do 10 minuta uz povremeno miješanje.

Ulijte sačuvanu tekućinu od dagnji. Kad zakipi, dodajte tjesteninu. Po potrebi dolijte još malo vruće vode – dovoljno da prekrije tjesteninu. Kuhajte prema uputama s pakiranja, povremeno miješajući.

Pred kraj kuhanja dodajte očišćene dagnje, nasjeckani peršin i listove bosiljka. Kušajte i dodajte sol ako je potrebno – često nije jer su dagnje prirodno slane. Maknite s vatre i ostavite poklopljeno 2–3 minute da se okusi povežu.

Poslužite toplo, dok je jelo još kremasto i povezano – umak će nastati sam od sebe zahvaljujući škrobu iz graha i tjestenine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 21:54