Hladno je, zima grize za obraze i pravo je vrijeme za dobro se ušuškati negdje u toplom pa u dobrom društvu uživati u slasnim zalogajima. Dolazi li vam ekipa na druženje ili idete nekome u goste, pripremite gibanicu i sve ćete oduševiti. Sjajno će se slagati s pivom, ali i vinom, a u svakom je slučaju puno bolji izbor od kupovnih grickalica.
Sad se vi vjerojatno mislite da su grickalice ipak zgodniji izbor jer se oko njih nećete morati potruditi, no to samo znači da nemate pojma kako se radi gibanica. Vjerujte nam, puno lakše nego što mislite. Treba vam samo dobar recept - a upravo ste ga pronašli.
Nudimo vam recept koji nam je otkrila Antonia Jagodić, koju pratimo na Instagramu. Njena je gibanica posebna po tome što se nakon pečenja obavezno mora preokrenuti. Zbog ovog naoko neobičnog poteza gibanica će ostati baš lijepo napuhana i primamljivo debeljuškasta umjesto da s hlađenjem splasne.
Otkrila nam je još jednu caku, koja bi vas također mogla začuditi: kalup za pečenje ne premazuje se uljem, umjesto toga treba se samo pobrinuti da je potpuno suh.
Obrnuta gibanica
Sastojci:
5 jaja
3 čaše (540 g) kiselog mlijeka
500 g svježeg sira
90 ml ulja
2 žličice (10 g) soli
75 g mekog brašna
1 žličica sode bikarbone
500 g kora za pitu
Priprema:
Pomiješajte jaja, kiselo mlijeko, sir i ulje. Posolite pa dodajte brašno i sodu bikarbonu.
Kore narežite na trakice.
Dio po dio kora dobro umačite u smjesu i stavljajte u pleh za pečenje koji ne smijete premazati uljem.
Pecite na 200 stupnjeva 45 minuta, a ako vidite da hvata previše boje, površinu pokrijte folijom.
Pečenu gibanicu odmah okrenite naopačke tako da su rubovi posude za pečenje položeni na 4 šalice.
Dobro ohladite prije rezanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....