Patlidžan je tipično ljetno povrće, no čini nam se da nema popularnost koju zaslužuje. Možda nije svestran kao tikvica s kojom dijeli sezonu, ali šteta je da ga mnogi vežu samo uz ajvar u kojem je nezaobilazan sastojak. Posebna osobina patlidžana je da pečenjem doživljava pravu transformaciju. Iako sirov nije atraktivan za jelo, pečenjem postaje božanstveno mekan, slastan i poput spužve upija sve arome i ono najslađe, maslinovo ulje.
Odličan je pečen na roštilju ili grill tavi kad poprimi dimljenu notu. Posebno je popularno pečenje u pećnici polovica patlidžana, tzv. lađi koje se mogu i atraktivno servirati. No, mi danas imamo jednostavan recept, gotovo priprost, za pečenje u pećnici, ali vjerujte rezultat je dostojan najvećih gurmana. Ovakvim pečenjem svaki zalogaj dobiva ono najbolje, karameliziranu vanjštinu i meku unutrašnjost u kojoj su se razvile sve arome koje ovo povrće ima, a uz njih je savršeno upijeno maslinovo ulje i malo soli. I to je to!
Po želji ovako pečen patlidžan možete poslužiti kao prilog uz pečeno meso i krumpire, pri tom ga po želji dodatno obogatiti prije serviranja timijanom, kapljicom limuna ili aceta balsamica. Naravno, ovo je i sjajan sastojak raznih salata koje jedemo kao glavno jelo, a s jogurtom i feta sirom može se kombinirati u odlično predjelo.
Pečeni patlidžan
Sastojci
2 patlidžana
3 žlice maslinovog ulja
sol, papar
Priprema
Zagrijte pećnicu na 230 ºC. Operite patlidžane i narežite na veće kockice, otprilike 3 x 3 cm. Posušite Moderne sorte nije potrebno soliti da biste izvukli gorčinu jer su selektirane tako da je ne sadrže! Ubacite u veću zdjelu, dodajte sol i ulje i dobro promiješajte. Na tepsiju stavite papir za pečenje, nije nužno, ali tako ste sigurni da se neće zaljepiti, i raširite kocke patlidžana. Pecite 20 min, zatim okrenite i pecite još 10 min. Kocke bi trebale imati karamelastu boju sa svih strana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....