StoryEditorOCM
Slanozanemarena, a ukusna

Ovu ribu mnogi ignoriraju, a spušta kolesterol i korisna je za mozak, srce... Još je i jeftina, a po ovom receptu odlična

Piše T. S. M.
7. studenog 2025. - 10:45

Među mnoštvom ribe na krccatoj splitskoj ribarnici jutros je bila i jedna vrsta koju mnogi ignoriraju, što je prava šteta jer je zdrava i cjenovno povoljna (jutros je "pizala" pet eura), a kad se dobro pripremi može biti vrlo ukusna.

Riječ je o sarunu, (ili šarunu, lat. Trachurus trachurus) koji spada među pomalo zanemarene ribe našeg dijela Jadrana, iako po nutritivnoj vrijednosti stoji uz bok mnogo cjenjenijim vrstama. Ima izduženo tijelo modrozelenih leđa i srebrnastog trbuha te karakterističnu crnu mrlju iznad škrga.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Meso saruna bogato je bjelančevinama, vitaminima B12 i D te mineralima poput selena, fosfora i magnezija. Posebno se ističe visokim udjelom omega-3 masnih kiselina, koje povoljno djeluju na srce, krvne žile i mozak. Zbog niskog udjela zasićenih masnoća, ova je riba odličan izbor i za osobe koje paze na kolesterol. Sarun je, dakle, skroman, ali iznimno vrijedan pa bismo mu trebali ukazati malo više pažnje.

Najukusniji je kad se peče na žaru ili u pećnici s maslinovim uljem, limunom i svježim začinskim biljem, no jednako je dobar i pržen ili kuhan na pari. Kosti, glava i rep mogu poslužiti za riblji temeljac. Nudimo vam jednostavan recept po kojem će vam saruni uvijek biti za prste polizat.

Sarun iz pećnice s limunom i češnjakom

Sastojci:

800 g saruna (očistite i zarežite po leđima)
50 ml maslinovog ulja
1 žličica suhog origana ili ružmarina
3 režnja češnjaka
2 limuna
sjeckani peršin
sol, papar 

Priprema:

Očistite sarune, odstranite utrobu i operite ih pod mlazom hladne vode. Lagano ih posušite i položite u vatrostalnu posudu ili pleh obložen papirom za pečenje.

U zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, sitno nasjeckani češnjak, origano, sol, papar i sok jednog limuna. Tom smjesom prelijte ribu, a drugi limun narežite na tanke ploške i rasporedite po vrhu.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 °C oko 25 minuta, dok kožica ne postane lagano hrskava, a meso mekano. Po želji pospite svježim peršinom prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 17:19