Hrvati zaista rijetko jedu ribu, svega dvadesetak kilograma godišnje, što je prava šteta kad se zna koliko je riba zdrava i koliko je varijacija na koju se može spremiti. Ovih blagdanskih dana kad se naveliko konzumiraju suhomesnati proizvodi i kolači i općenito teška hrana, dobro će doći mali odmak u vidu ribljeg ručka, kakav se oduvijek kuhao po dalmatinskim kućama.
A jedna od zapostavljenih vrsta ribe svakako je izuzetno zdrava grdobina.
Grdobina ima vrlo ukusno bijelo meso i zaista je šteta što nam i češće nije na meniju. Može se kuhati i peći, a posebno je ukusna kad se spremi na brudet.
Neki s grdobine skidaju kožu, ali prema mišljenju dr. Joška Kalića koji u svojoj knjizi zdravih recepata, nudi i onaj za brudet od grdobine, to zaista nije potrebno. Koža je masnija, pa za vrijeme kuhanja pomaže da meso zadrži sočnost, a time i dio hranjivih sastojaka. Osim toga, koža se uvijek može naknadno prije jela odstraniti.
Brudet od grdobine
Sastojci
1 kg grdobine
300 g rajčice ili pelata
200 ml bijelog vina
50 ml maslinova ulja
1 žlica vinskog octa
1 žlica prošeka
1 glavica kapule
1 glavica češnjaka
stručak peršina
sol, papar
Priprema
U dublju posudu stavite maslinovo ulje i vinski ocat te dobro promiješajte. Dodajte rajčice, sol, narezanu kapulu, češnjak i peršin pa sve dobro pomiješajte dok ne dobijete ujednačenu i kompaktnu smjesu. Zatim dodajte grdobinu, ulijte bijelo vino i dodajte žlicu prošeka. Poklopite posudu i kuhajte na umjerenoj vatri dok grdobina ne pobijeli i ne omekša. Tijekom kuhanja ne miješajte, nego po potrebi lagano protresite posudu.
Za prilog se može poslužiti pura, riža, tjestenina ili blitva kuhana s krumpirima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....