Kad se prožmu prženo povrće, sočni umak od rajčice i blaga, k tomu otopljena, mozzarelle, sve skupa začinjeno parmezanom, nastaje božanstveno jelo. Naravno, riječ je o parmigiani, glasovitom klasiku talijanske kuhinje. Izvorno se priprema s patlidžanom, no ništa manje ukusna nije ona s tikvicama. Upravo recept za tu varijantu vam donosimo u nastavku.
Možda neće biti jedno od najjednostavnijih jela koje ste pripremili ovog ljeta, zasigurno će biti jedno od najfinijih, a svaka sekunda truda isplatit će se. Uvelike ćete olakšati i ubrzati pripremu ako imate spreman umak od rajčice, zato imate li ostatke skuhane šalše u frižideru ovo je savršena ideja kako je iskoristiti. Svakako računajte s dovoljno vremena potrebnog da se složenac ispeče i otpočine. Taj posljednji korak nemojte preskočiti, budete li nestrpljivi samo ćete se izgnjavit u pokušaju da je lijepo narežete, a parmigiana neće biti onako dobra. Kao i svaki složenac, ona treba vremena da sokovi smire.
Parmigiana od tikvica
Sastojci
1 kg tikvica
2 kugle mozzarelle
75 g parmezana
500 ml umaka od rajčice
3-4 jaja
Glatko brašno
Krušne mrvice
Ulje za prženje
Sol
Za umak od rajčice:
500 g svježih rajčica
1 manji luk
2-3 režnja češnjaka
1/2 žličice suhog origana
Svježi bosiljak
Maslinovo ulje
Sol, papar
Šećer po potrebi
Priprema
Tikvice narežite na ploške debljine pola centimetra ili malo deblje. Rasporedite ploške na kuhinjski papri i posolite kako bi pustile vodu. Kad su se ocijedile posušite ih papirom i uvaljajte u brašno, zatim umućeno jaje pa krušne mrvice. U krušne mrvice umiješajte malo naribanog parmezana. Pržite na zagrijanom ulju do zlatno smeđe boje.
Umak od rajčice pripremite tako da na maslinovom ulju prodinstante luk dok ne postane staklast, dodate češnjak, a kad zamiriše dodate nasjeckane očišćene (oguljene) rajčice. Dodajte suhi origano, sol i papar. Dinstajte dok se ne poveže i ne ispari tekućina. Probajte okus i po potrebi dodajte prstohvat, dva šećera. U gotov umak dodajte nekoliko sjeckanih listova svježeg bosiljka.
Zagrijte pećnicu na 200 ºC. Dno vatrostalne posude namažite s malo umaka od rajčice, zatim složite red pohanih tikvica, premažite slojem umaka, rasporedite nekoliko komada mozzarelle (koju ste prethodno natrgali) i pospite s ribanim parmezanom. Ponavljajte slojeve tim redoslijedom dok ne potrošite sastojke. Neka sloj mozzarelle bude zadnji.
Pecite poklopljeno 40 - 45 min, zatim upalite grill opciju da se zapeče do zlatno smeđe boje. Prije rezanja i posluživanja obavezno ostavite da otpočine bar 20 min.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....