Janjetina ispod peke je svetinja s kojom se može mjeriti samo ona s ražnja. Tom jelu zaista više ništa ne treba ni dodati ni oduzeti, jer je savršeno.
Međutim... Ponekad nas uhvati želja za nečim novim, a ustručavamo se propustiti ono poznato i drago. U takvim trenutcima može nam dobro doći ideja poput ove: a zašto ne probati janjetinu koja je slična onoj ispod peke, ali ipak malo drugačija. Sočnost je jednaka, ali okus je malo nadopunjen i to povrćem poput paprike, dodacima poput maslina i začinima poput cimeta i kima.
Zvuči li vam to zanimljivo, upoznajte tagine od janjetine. Tagine je naziv za marokansko jelo iz istoimene posude od gline čiji je stožasti poklopac oblikovan tako da na najbolji način raspoređuje toplinu i paru. U tagineu se meso i povrće polako peku i pirjaju, sve dok nisu toliko mekani i sočni da se počnu raspadati.
Janjetina pripremljena u tagineu s maslinama, paprikama i krumpirom tipičan je primjer marokanske kuhinje jer spaja slane i slatke okuse, a meso je zbog specifične pripreme zadivljujuće teksture, dok je umak koji se stvara tijekom dugog kuhanja gust i obogaćen okusima svih sastojaka koji su se u njemu povezali.
Tagine se tradicionalno poslužuje s kus-kusom ili lepinjama kako bi se upila svaka kap aromatičnog soka.
Tagine od janjetine
Sastojci
800 g janjetine (lopatica ili but)
400 g krumpira
300 g paprika
150 g luka
2 režnja češnjaka
100 g zelenih maslina bez koštica
3 žlice maslinova ulja
200 ml vode ili temeljca
1 žličica mljevenog kima
1 žličica mljevene paprike
½ žličice mljevenog cimeta
½ žličice mljevene kurkume
sol, papar
Priprema
U tagineu ili dubljem loncu zagrijte maslinovo ulje pa dodajte komade janjetine i zapecite ih sa svih strana. Dodajte nasjeckani luk i češnjak, kratko pirjajte, a zatim umiješajte začine.
Dodajte narezane paprike i krumpir, podlijte vodom ili temeljcem i poklopite. Kuhajte na laganoj vatri oko 1,5 do 2 sata, dok meso ne omekša i umak se ne zgusne. Pred kraj dodajte masline i kratko prokuhajte.
Poslužite vruće, uz kus-kus ili kruh, kako bi se pokupio bogat umak.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....