Kombinacija piletine i breskvi možda zvuči neobično, moderno, ali ako bolje pogledate to nije slučaj. U mnogim kuhinjama diljem svijeta uobičajeno je kombinirati piletinu (odnosno perad) i voće. Prisjetite se samo havajske piletine (s ananasom), azijske varijante s narančom, indijske s bananom, a tu su i nama bliže kombinacije s jabukama, grožđicama i brusnicama koje susrećemo u rustikalnoj europsoj i američkoj kuhinji.
Ovo jelo je zapravo sasvim obično jer u pripremi koristimo poznatu marinadu, ali mali zaokret na kraju je dodatak breskvi koje pečene fino nadopunjuju okus pečene piletine. U receptu koristimo batke i zabatke, ako preferirate bijelo meso, možete jelo pripremiti i s njim, ali onda prilagodite vrijeme pečenja (skratite ga). Servirajte uz prilog po želji, riža i salata će biti odličan izbor.
Pečena piletina s breskvama
Sastojci
1-1,5 kg piletine
0,5 kg breskvi
60 g glatkog brašna
200 ml soka od naranče
2 žlice meda
2 žlice jabučnog octa
Ulje za prženje
Peršin
Sol, papar
Priprema
Upalite pećnicu na 180 ºC. U plitkoj posudi izmiješajte brašno, sol i papar i dobro uvaljajte piletinu u tu mješavinu. Ako imate prikladnu posudu od lijevanog željeza koja može u pećnicu za daljnju pripremu koristite nju, ako nemate uzmite dublju tavu i u njoj ugrijte ulje.
Na ugrijanom ulju sa svih strana prepržite piletinu. Izvadite komade piletine i odlijte višak masnoće. Ako ste piletinu pržili u tavi koja ne ide u pećnicu deglazirajte je sokom od naranče i sačuvajte tu tekućinu za dalje.
U suprotnom izmiješajte sok od naranče, ocat, med i peršin u zdjeli te prelijte preko piletine koju ste posložili u posudi za pečenje. Stavite peći u zagrijanu pećnicu i pecite otprilike sat vremena. Breskve ogulite, odstranite koštice i nasjecite na ploške te dodajte piletini 10 - 15 minuta prije kraja pečenja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....