Rebarca volimo kad su suha i prožeta mirisom dima pa su kao stvorena za obogatiti jela od kupusa i graha, ali draga su nam i svježa jer su tako dobra kad se ispeku na grilu ili u pećnici. Ako vam nije hladno, naložite gradele, ali bit će sasvim dovoljno dobro zagrijati pećnicu, jer imamo recept po kojem će vam biti ukusna, sočna i tako mekana da će se meso samo odvajati od kosti.
Tajna ovog jela je u pravom odabiru kod mesara, optimalnoj temperaturi i vremenu pečenja te u mješavini suhih začina kojom se tretiraju prije pečenja, kao i u umaku kojim se premazuju u finišu. Znamo da zvuči komplicirano, ali isplati se.
Ponajprije, potrudite se nabaviti ona manja, kraća rebra koja Amerikanci nazivaju morbidnim nazivom baby ribs. Potom, bez obzira na to što možda prezirete luk i češnjak u prahu, nabavite ih jer trebat će vam za takozvanu suhu marinadu. Ta se priprema vrlo lako, samo spomen ute sastojke pomiješajte sa solju i paprom. Ako vam se ne da gnjaviti, sol i papr bit će sasvim dovoljni.
Nakon toga rebarca dobro začinite i stavite ih peći pa se prihvatite posla oko umaka ili pak koristite kupovni. Sve vam ovo možda zvuči kao malo previše posla, ali, podsjećamo, isplati se.
Stići ćete se i malo odmoriti, jer rebra će se peći puna četiri sata.
Sočna pečena rebarca
Sastojci:
1,5 kg svinjskih rebara (manja, kraća rebra koja se nalaze uz samu kralježnicu)
Suha marinada:
¾ žličice češnjaka u prahu
¾ žličice luka u prahu
½ žličice crnog papra
½ žličice soli
BBQ umak:
400 g kečapa
240 g jabučnog octa
120 g smeđeg šećera
100 g Sriracha umaka
40 g Worcestershire umaka
30 g kombu dashija
15 g cijelih sjemenki kumina
15 g suhih čili pahuljica
15 g bijelog papra u zrnu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 140 stupnjeva Celzija
Pomiješajte sve sastojke za suhu marinadu pa njome dobro natrljajte rebarca pa ih stavite u posudu za pečenje okrenuta mesom prema dolje. Pokrijte posude za pečenje aluminijskom folijom i stavite u pećnicu.
Zamiješajte BBQ umak. Ako niste nabavili Sriracha umak, koristite ljuti kečap ili dodajte malo Tabasca, a umjesto Worcestershire umaka poslužit će vam mješavina soja umaka i kečapa u jednakim omjerima. Nemate li kombu daishi (riječ je o prahu alge kombu), koristite prah neke druge morske trave, riblji umak ili čak suhe gljive u prahu.
Tostirajte kumin, čili i papar u zrnu pa ih sameljite u mužaru. Pomiješajte ih s ostalim sastojcima i kratko prokuhajte dok se tekućina malo ne reducira. Kad ste zadovoljni gustoćom, maknite s vatre.
Nakon 3-3,5 sata izvadite rebra, ocijedite suvišnu masnoću pa preokrenite rebra tako da je strana s mesom gore. Budite oprezni jer mogu biti toliko mekana da se raspadaju. Premažite ih slojem BBQ umaka i vratite ih u pećnicu (bez prekrivanja folijom) na dodatnih pola sata.
I
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....