StoryEditorOCM
SlanoPollo al limone

Pileća prsa mogu biti prava delicija i to uz samo tri sastojka! Isprobajte ih u ovom umaku, klasiku talijanske kuhinje

Piše K. V.
27. rujna 2025. - 10:15

Pileća prsa mogu se pripremiti na bezbrojne načine i brzo su gotova zbog čega su vrlo čest izbor za pripremu obroka. Mogu se okrenuti na običnoj ili grill tavi, dodati u razne salate, pohati...

Kad su umaci u pitanju oni se vrlo često svode na dodavanje pretjerane količine vrhnja za kuhanje, pa mnogi smatraju da umak s pilećim prsima ne može biti dobar. U novije vrijeme do nas su stigli brojni recepti iz daleke Azije koji kombiniraju pileća prsa s egzotičnim sastojcima, pa iako su često u pitanju odlična jela, mnogi odmahuju rukom na sam spomen azijske kuhinje.

Ali postoji jedan izvrstan umak koji može zadovoljiti i gurmane, i tradicionalniste i one koji vole brza i praktična jela, a to je ukusan umak od limuna koji spada u klasike talijanske kuhinje. 

Piletina na talijanski način

Savršeno ljubi ovo meso blagog okusa, a iako sklono isušivanju ostat će sočno. Iako je krajnje jednostavan za priremu i traži svega nekoliko sastojaka, on je kremast, odličan uz rižu ili kuhano povrće, pa i pire od povrća.

I ovaj recept za pileća prsa je potvrda da ne treba puno za veliki rezultat, jer  se gustoća umaka postiže uz pomoć škroba i vode, a okus duguje limunu koji je okosnica ovog recepta. Uz standardne sol i papar, u pollo al limone po želji možete dodati još svježeg origana. I to je to!

image
Shutterstock

Pollo al limone

Sastojci 

500 g pilećih prsa
20 g gustina ili glatkog brašna
200 ml vode
1 limun
svježi origano
sol, papar
brašno za prženje
maslinovo ulje 

Priprema

Pileća prsa narežite po želji na kocke ili na odreske. Naribajte koricu limuna i iscijedite sok koji filtrirajte kroz sito. Uvaljajte narezanu piletinu u brašno i pržite na zagrijanom maslinovom ulju dok ne poprimi lijepu karamel boju. Ulje dobro ugrijte prije dodavanja piletine, zatim držite na umjerenoj temperaturi.

Dok se piletina prži pripremite umak. Pjenjačom razmutite gustin ili brašno u vodi da nema grudica zatim dodajte limunov sok, sol i papar. Izvadite prženu piletinu i dodajte na istu tavu umak, miješajte dok ne "pokupi" ostatke u tavi od prženja piletine i dok se zgusne, oko minutu. Zatim vratite piletinu u umak, ostavite da krčka do 5 mni, zatim dovršite umak limunovom koricom i svježim origanom.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 17:53