Što danas skuhati za ručak, a da je ukusno i brzo gotovo? S piletinom nećete pogriješiti, osobito ako se odlučite za filete, no u tom slučaju morate biti pažljivi jer odresci od pilećih prsa lako vam, umjesto užitka u slasnim zalogajima, mogu pružiti razočaranje. Ako ih pripremite na neadekvatan način, postat će tvrdi, suhi i žilavi, a ni okusom se neće osobito isticati, barem ne na dobar način...
Srećom, postoje jela poput ovog za koje slijedi recept. Pripremite li pileće filete u kombinaciji s ovim sastojcima i po opisanoj proceduri, ne samo da će biti mekani i sočni nego ćete dobiti i umak koji je savršen u spoju s rižom ili pireom.
Okus, ali i hranjivu vrijednost ovog jela dodatno podižu gljive. Odlučite li se za šampinjone igrate na sigurno, no ako ste malo hrabriji i ako vam se nađu pri ruci, možete koristiti i druge vrste poput shitake, lisičarki, vrganja, trubača i sunčanica.
Piletina s gljivama
Sastojci:
600 g pilećih prsiju
300 g svježih šampinjona ili drugih gljiva
150 ml suhog bijelog vina
100 ml vrhnja za kuhanje
2 žlice maslinova ulja
1 žlica maslaca
2 češnja češnjaka
1 luk
1 žlica nasjeckanog peršina
sol, papar
Priprema:
Filete pilećih prsa posolite i popaprite. U tavi zagrijte maslinovo ulje i pecite meso 3 do 4 minute sa svake strane dok ne dobije boju. Izvadite ga na tanjur. U istoj tavi otopite maslac, dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak pa pirjajte dok ne omekšaju. Dodajte narezane gljive i pirjajte 5 do 6 minuta, dok ne ispuste tekućinu i lagano posmeđe. Ulijte bijelo vino, pustite da vrije nekoliko minuta da alkohol ispari, a zatim dodajte vrhnje za kuhanje. Promiješajte i kuhajte još kratko dok se umak ne zgusne. Vratite piletinu u tavu, kratko je prokuhajte u umaku i pospite peršinom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....