StoryEditorOCM
Slanosavršena marenda

Pita bez kora s tikvicama, šunkom, sirom i paprikama: priprema se lako, a zahvaljujući ovome bit će vrlo sočna i mekana

Piše T. S. M.
9. srpnja 2025. - 09:58

Jede vam se nešto fino, a pogled u hladnjak ne budi vam nikakvu inspiraciju? Imate nešto povrća i par jaja, ali niste od fritaje niti vam se jedu variva i lešo. Ima nešto sira i šunke, ali nije vam do sendviča. Možda biste radije neku gibanicu ili burek, ali nemate kora... Ma baš biste nešto sočno, pomalo pikantno, ali što?

A zašto ne pripremite carsku pitu? Unatoč pompoznom imenu, za nju vam zaista ne treba puno, a ne traži ni previše truda. Samo dobar recept i djelomično poharan hladnjak. Kao i nešto poznavanja malih kulinarskih trikova.

Ako zaista u hladnjaku imate gore nabrojene sastojke (jaja, nešto povrća, suhomesnatih proizvoda i sira), a u kredenci još i malo brašna te ulje, već ste na pola puta prema ostvarenju cilja. Trebat će vam još i jogurt, kao i prašak za pecivo.

Naravno, trebat će vam i recept, ali oko toga ne brinite, pronaći ćete ga u nastavku. No, prije toga par riječi o detaljima koji mogu itekako utjecati na rezultat, odnosno presuditi hoće li vam pita na kraju biti sočna i mekana kako priželjkujete ili će vas razočarati.

image
Shutterstock

Ponajprije, brašno neka uvijek bude prosijano, a prašak za pecivo svjež, jer prašak stajanjem gubi snagu pa pita može ostati preniska. Jaja, jedan od ključnih sastojaka za uspjeh ove pite, neka budu sobne temperature jer će se bolje povezati s ostalim sastojcima. Ako želite dodatnu prozračnost, možete odvojiti bjelanjke i posebno ih istući u snijeg pa ih na kraju lagano umiješati u smjesu. To će carskoj piti dati lijepu visinu i mekoću, bez da postane zbijena.

Još jedna stvar na koju treba paziti su dodaci poput povrća, sira i suhomesnatih proizvoda. Neki od njih sadrže vlagu, neki masnoću, a neki sol pa ako ih stavimo previše ili ih ne pripremimo pravilno, mogu pokvariti teksturu i okus te otežati smjesu i usporiti pečenje. Tikvicu je, primjerice, najbolje malo posoliti i ocijediti prije dodavanja. Sir neka ne bude premasan, ali niti prevlažan. Najbolji su izbor vrste poput goude i edamca, dok je za suhomesnati dodatak najbolje odabrati šunku ili suhu vratinu te ju sitno narezati kako bi se ravnomjerno rasporedila.

Pečenje je također važno jer pita će bolje narasti ako je pećnica prethodno dobro zagrijana. Lim neka bude srednje veličine, ne prevelik, jer će se u preširokom limu pita razliti i ostati niska.

I savjet za kraj: nemojte je peći predugo. Čim čačkalica kojom ste ju bocnuli izađe suha, gotova je, u protivnom se može presušiti i izgubiti mekoću i sočnost koje ste se trudili postići. 

Carska pita

Sastojci:

250 g brašna
200 g šunke 
150 g sira 
250 ml jogurta
100 ml ulja
5 jaja
1 tikvica
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 prašak za pecivo
sol, papar

Priprema:

Paprike očistite i narežite na kockice. Tikvicu naribajte ili nasjeckajte na manje komadiće, a šunku i sir narežite na kockice.

U velikoj zdjeli razmutite jaja pa dodajte jogurt i ulje. Umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i malo soli (pazite jer je šunka često slana). Umiješajte i papar po želji.

Kad dobijete glatku smjesu, dodajte tikvicu, paprike, šunku i sir. Sve dobro izmiješajte da se sastojci ravnomjerno rasporede.

Smjesu izlijte u lim obložen papirom za pečenje (dimenzije oko 30 × 20 cm) i poravnajte površinu.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 35–40 minuta, dok pita ne dobije lijepu boju i ne postane čvrsta pod prstima. Provjerite čačkalicom – treba izaći suha.

Ohladite na sobnoj temperaturi, narežite na kocke i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 21:51