StoryEditorOCM
Slanosastojak s istoka

Pokojna bi baba rekla ‘Misusovo!‘: Dalmatinka skuhala tradicionalno riblje jelo s neočekivanim dodatkom, imamo recept

Piše T. S. M.
14. veljače 2025. - 11:48

Nekoć davno petkom je bio običaj skoknuti na ribarnicu i baciti oko na banke pa se odlučiti što pripremiti za ručak, a danas nam inspiracija stiže s društvenih mreža. Nama je stigla s Instagram profila st_matter iza kojeg stoji Sućuranka koja obožava kuhati, a to radi vrlo vješto i maštovito.

Privukla nas je objavom u kojoj je opisala kako je napravila gregadu, skroz po pe-esu, ali ipak u jednom detalju odstupajući od tradicije, zaključivši da bi njena pokojna baba na tu ideju povikala "Misusovo!".

Odmah smo je zamolili da nam detaljnije pojasni kako je pripremila tu svoju gregadu pa nam je poslala recept za jelo koje je u šali nazvala "gregada Misusovo" i to ne samo zahvaljujući pretpostavljenoj reakciji drage pokojnice nego i zahvaljujući sastojku kojim je, kako se izrazila, oskvrnula tradicionalni recept.

U gregadu je, vjerovali ili ne, ubacila miso pastu, odnosno fermentiranu pasta od soje, soli i enzima ‘‘koji‘‘. Miso pasta u Japanu je na glasu kao jedna od najkorisnijih namirnica za održavanje zdravlja, jer je puna vitamina, minerala, ali i enzima te se smatra da olakšava probavu.

Gregada Misosovo

"Prvo napravim temeljac od kapule, karote, poriluka, papra, petrusimula i ribe (ovaj put sam imala glave od komarči). Ako nemaš temeljac, može i bio povrtna kocka ili voda. Crvenu kapulu na maslinovo da uvene, dodat dio češnjaka na listiće (za cilu gregadu isičen 5-6 komada na listiće) i složit fete krumpira koje lagano poslim, popaprin i pospem opet dijelom češnjaka, podlijem vinom (dec, dva) i čim malo ispari miris, zalijem juhom da sve pokrije i kuham do malo prije nego krumpir omekša.  Kuva se na jaku vartu bez mišanja.

Onda dodajen ribu, veliku na komade, manje cile, imala sam velikog mola na komade i ražu, opet lagano poslin, poparim i pospen česšjak. Sa strane u dec temeljca razmutim žličicu, žličicu ipo bile miso paste (ja iman iz Japana svoju ali u Asian shop imaju super craft bili miso) i ulijen u gregadu, dolijem temeljca da pokrije ribu i kuvan odokativno. Prid sam kraj ubacin šaku kozica ili škampi. Petrusimul na kraj pred posluživanje" objasnila nam je i poručila da je jelo bilo vrlo ukusno, a da njeni doma, kojin inače obožavaju gregadu i često ih jedu, nisu ni skužili da je miso unutra, samo su "komentirali da je bomba".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 19:07