StoryEditorOCM
Slanoorijentalni ukus

Ova salata s rajčicama savršeno ide uz sve što bacite na gradele: tajna je u načinu sjeckanja, ovo je turski specijalitet

Piše K. V.
6. kolovoza 2025. - 17:30

Prosječan Dalmatinac vjerojatno neće pogledati prema istoku kada traži inspiraciju za nova jela. No to je prava šteta, jer Turska je velika zemlja, s mnogim plodnim prostranstvima iz kojih dobiva obilje najrazličitijih plodova, a njena tradicionalna jela slave sočne plodove i spajaju začine u nezaboravne okuse. Osim toga, često je riječ o nama poznatim namirnicama ili bliskim načinima priprema.

Danas vam donosimo ezme, tradicionalno tursko predjelo koje se pravi širom zemlje pa postoje i regionalne inačice. Sigurno će biti dobro prihvaćeno servirate li ga i ovdje uz roštilj, jer riječ je o obliku ljutkaste i svježe salate ili umaka, a priprema se od svih nama jako dobro poznatih namirnica. Osnovne namirnice su rajčice, paprike i luk koji se zajedno s ostalim sastojcima jako sitno sjeckaju i povezuju umak ili salatu. 

image
Shutterstock

U popisu sastojaka nalaze se mnoge namirnice, većinom u službi začina. Slobodno prilagodite vlastitom ukusu, ali uz nabrojane osnovne namirnice ne izostavite maslinovo ulje, češnjak, limun i peršin. Ezme treba biti aromatičan, svjež, po mogućnosti ljutkast, no već i samo sitno sjeckanje povrća donosi promjenu. Ne bojte se začina, primjerice sumak je divan začin uz ljetno povrće. Sirup od nara možete zamijeniti medom blagog okusa. Svakako koristite zrelije i aromatičnije rajčice, svakako one s manje soka (npr. šljivarice) jer će u suprotnom umak biti prevodenast. Ezme odlično prija uz roštilj ili tostirani kruh. 

image
Shutterstock

Ezme

Sastojci

3 - 4 rajčice
2 češnja češnjaka
1 paprika
1 luk
30 g peršina
2 žlice sumaka
2 žlice sirupa od nara
2 žlice limunovog soka
1 žlica sušene mente
Ljuta papričica
​Maslinovo ulje
Sol

Priprema

Rajčice, papriku, luk, češnjak i peršin sitno nasjeckajte do teksture gustog umaka. Iako je školski sjeckati ručno, možete koristiti sjeckalicu, no pazite da ne pretvorite smjesu u kašu. Prebacite ezme u zdjelu i začinite. Količinu ljute papričice prilagodite vlastitom ukusu, a umjesto suhe koristite svježu mentu, dapače, samo "pojačajte" količinu. Prije serviranja ostavite pola sata da se okusi povežu.

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 17:26