Prosječan Dalmatinac vjerojatno neće pogledati prema istoku kada traži inspiraciju za nova jela. No to je prava šteta, jer Turska je velika zemlja, s mnogim plodnim prostranstvima iz kojih dobiva obilje najrazličitijih plodova, a njena tradicionalna jela slave sočne plodove i spajaju začine u nezaboravne okuse. Osim toga, često je riječ o nama poznatim namirnicama ili bliskim načinima priprema.
Danas vam donosimo ezme, tradicionalno tursko predjelo koje se pravi širom zemlje pa postoje i regionalne inačice. Sigurno će biti dobro prihvaćeno servirate li ga i ovdje uz roštilj, jer riječ je o obliku ljutkaste i svježe salate ili umaka, a priprema se od svih nama jako dobro poznatih namirnica. Osnovne namirnice su rajčice, paprike i luk koji se zajedno s ostalim sastojcima jako sitno sjeckaju i povezuju umak ili salatu.
U popisu sastojaka nalaze se mnoge namirnice, većinom u službi začina. Slobodno prilagodite vlastitom ukusu, ali uz nabrojane osnovne namirnice ne izostavite maslinovo ulje, češnjak, limun i peršin. Ezme treba biti aromatičan, svjež, po mogućnosti ljutkast, no već i samo sitno sjeckanje povrća donosi promjenu. Ne bojte se začina, primjerice sumak je divan začin uz ljetno povrće. Sirup od nara možete zamijeniti medom blagog okusa. Svakako koristite zrelije i aromatičnije rajčice, svakako one s manje soka (npr. šljivarice) jer će u suprotnom umak biti prevodenast. Ezme odlično prija uz roštilj ili tostirani kruh.
Ezme
Sastojci
3 - 4 rajčice
2 češnja češnjaka
1 paprika
1 luk
30 g peršina
2 žlice sumaka
2 žlice sirupa od nara
2 žlice limunovog soka
1 žlica sušene mente
Ljuta papričica
Maslinovo ulje
Sol
Priprema
Rajčice, papriku, luk, češnjak i peršin sitno nasjeckajte do teksture gustog umaka. Iako je školski sjeckati ručno, možete koristiti sjeckalicu, no pazite da ne pretvorite smjesu u kašu. Prebacite ezme u zdjelu i začinite. Količinu ljute papričice prilagodite vlastitom ukusu, a umjesto suhe koristite svježu mentu, dapače, samo "pojačajte" količinu. Prije serviranja ostavite pola sata da se okusi povežu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....