Pržena hrana na zlu je glasu jer deblja ako se u njoj pretjeruje. A deblja nas iz dva razloga, prvi je što kombinacija ugljikohidrata i masnoća kao da žudi zalijepiti nam se na najnezgodnija mjesta, dok je drugi velika količina ulja koju popije za vrijeme prženja. Eh, kad bi se bar nešto moglo napraviti s prženim specijalitetima da ne upiju toliko masnoće i da im se smanji udio ugljikohidrata u korist bjelančevina...
Pa znate što? To ne da je moguće, nego je već odavno napravljeno.
U indijskoj kuhinji postoji jedna vrsta pogačica, popečaka, uštipaka, zovite ih kako vam drago. Posebnost im je u tome što se rade od slanutkovog brašna, bogatog proteinima. Premda sadrži određeni dio ugljikohidrata, ta je količina zanemariva u usporedbi s količinom ugljikohidrata u pšeničnom brašnu.
No to nije jedino po čemu su ovi popečci posebni. Za razliku od onih koje mi pripremamo, ovi sadrže veću dozu začina, a među njima je i đumbir, ljuti začin koji "tjera" masnoću.
Ovi se popečci izvorno najčešće rade od jedne vrste tikve koja je negdje na pola puta između tikvice i onih većih tikvi koje koristimo za slane pite. Donosimo vam recept prilagođen našim tikvicama, a što se tiče brašna savjetujemo vam da se držite slanutkovog. Lako ga je pronaći u većim supermarketima. Ako ga baš nikako ne uspijete pronaći, zamijenite ga pšeničnim, ali moguće je da će vam biti potrebna nešto veća količina od navedene, jer se te dvije vrste brašna ne ponašaju jednako kad se spoje s ostalim sastojcima.
Popečci od tikvica
Sastojci
200 g tikvica
60 g brašna
50 ml vode
1 žlica sitno nasjeckanog luka
1 žličica naribanog svježeg đumbira
1 žličica nasjeckanog peršina
prstohvat čilija u prahu
ulje za prženje
sol, papar
Priprema
Naribajte tikvice pa im dodajte ostale sastojke (osim ulja za prženje). Dobro miješajte dok ne dobijete gusto, ljepljivo tijesto.
U dubljoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri.
Žlicom vadite smjesu i stavljajte je u tavu, a svaku hrpicu lagano spljoštite. Pržite popečke 2-3 minute sa svake strane, odnosno dok ne poprime lijepu boju, pa ih vadite na kuhinjski papir.
Kad se ocijede, poslužite ih uz umak na bazi jogurta ili rajčice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....