StoryEditorOCM
Slanoskupe, ali ukusne

Punjene artičoke s bižima u slasnom umaku od poma: proljetno povrće u ovom se jelu spaja na najbolji način, a ovaj detalj...

Piše T. S. M.
27. travnja 2025. - 10:15

Nama ne bi bilo dosta artičoka sve i kad bi im sezona trajala cijele godine. Šteta samo što su toliko skupe. No, baš ta gruba stavka tjera nas da ih, kad ih se već odlučimo platiti po zlato, pripremimo na najbolji mogući način. Evo jednog koji vrijedi isprobati.

Caka je u nadjevu, kojem se uz uobičajene sastojke poput krušnih mrvica, češnjaka i peršina, dodaje još i ribani parmezan. U receptu se to ne spominje, ali skrenut ćemo vam pažnju na jedan bitan detalj prilikom pripreme: artičoke prije punjenja obavezno potopite u vodu sa solju, po želji i s malo limunovog soka. Zašto tako treba postupiti objasnili smo vam ovdje...

Artičoke s bižima

Sastojci:

200 g graška
200 ml bijelog vina
200 ml pasirane rajčice
2 žlice krušnih mrvica
2 žlice ribanog parmezana
2-4 artičoke
2-4 režnja češnjaka
1 luk
svježi peršin
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:

Na malo maslinovog ulja prepržite sitno sjeckani luk, kad postane staklast dodajte mu nasjckani češnjak. Kad češnjak zamiriše dodajte pasiranu rajčicu i vino, promiješajte i pričekajte dok ne ishlapi alkohol pa dodajte grašak. Kuhajte na laganoj vatri uz povremeno dodavanje vode po potrebi.dok ne omekšaju i zamirišu.

Dodajte šug od pomidora i podlijte bijelim vinom.

Ubacite grašak, posolite, popaprite i začinite peršinom i majčinom dušicom.

Po potrebi dolijte malo vode – tek toliko da sve lagano kuha.

U zdjeli pomiješajte parmezan, krušne mrvice, nasjeckani peršin i češnjak, dodajte maslinovo ulje i malo soli i papra. To će biti punjenje.

Artičokama odrežite stabljike i uklonite par gornjih listova, pa pažljivo razmaknite listove i među njih utisnite pripremljeni nadjev.

Složite punjene artičoke u lonac uz grašak i podlijte s još malo vode ako treba – ali pazite da ne pretjerate. Što manje vode, to će šug biti intenzivniji i ukusniji.

Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta do sat vremena, dok artičoke ne omekšaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2025 03:42