StoryEditorOCM
Slanoispecite i guštajte

Recept za najmekši domaći kruh: ova je vrsta podatna i nježna poput oblaka, a tajna je u sastojku koji čuvate u hladnjaku

Piše T. S. M.
19. listopada 2025. - 08:15

Gdje kupiti kruh ove nedjelje? To ćete si pitanje prestati postavljati kad savladate tehniku izrade posebne vrste kruha koji je na cijeni zbog svoje mekoće i predivnog okusa. Zapravo, ako znate osnove izrade kruha i dizanog tijesta, s ovim nećete imati nikakvog problema jer tajna nije u osobitoj proceduri, nego u pomno biranim sastojcima.

Zopf je tradicionalni švicarski bijeli kruh koji se najčešće poslužuje nedjeljom uz maslac, sir i domaći džem, dok se inače često jede i uz slane obroke, primjerice s hladnim mesom ili gulašem.

Poznat je po svom prepoznatljivom obliku pletenice i okusu u kojem se nježno osjeća aroma maslaca, a upravo je to sastojak koji ga čini savršeno mekanim iznutra i lagano hrskavim izvana.

image
Pierre Hussenot/Foodcollection Via Afp

Kako dobiti najmekši kruh

Za najbolji uspjeh pri izradi ovih slasnih pletenica od dizanog tijesta preporučuje se koristiti brašno za kruh, koje sadrži više glutena od klasičnog svenamjenskog brašna i daje kruhu elastičnost i prozračnu strukturu, ali se po potrebi može koristiti i obično glatko pšenično brašno.

Švicarski pleteni kruh 

Sastojci

500 g brašna 
1 i ½ žličica soli
2 žličice suhog kvasca 
1 žličica šećera
70 g maslaca
260 ml mlijeka 
1 jaje
1 žlica mlijeka ili vode 

Priprema

Otopite maslac i pomiješajte ga s mlijekom. Smjesa treba biti mlaka. Dodajte kvasac i šećer te promiješajte da se otopi.

U veću posudu stavite brašno i sol. Ulijte većinu mliječne smjese i mijesite mikserom s kukom za tijesto 10 do 15 minuta, dok ne dobijete glatko, elastično tijesto. Po potrebi dodajte još malo mlijeka. Tijesto treba biti čvrsto, ali podatno. Ako mijesite ručno, koristite drvenu žlicu pa zatim mijesite na pobrašnjenoj podlozi oko 15 minuta.

Tijesto oblikujte u kuglu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi oko 1 do 2 sata, dok se ne udvostruči.

Kad se tijesto digne, prerežite ga na pola i od svake polovice oblikujte valjak dug oko 60 cm. Ispletite pletenicu (tradicionalno s dva pramena) i položite je na lim obložen papirom za pečenje.

Pomiješajte razmućeno jaje s jednom žlicom mlijeka i premažite površinu kruha. Ostavite da miruje 20-30 minuta dok se pećnica zagrijava.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 30 minuta, dok kruh ne poprimi bogatu zlatnosmeđu boju.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:43