StoryEditorOCM
Slanoobožavana ‘likarija‘

Riblja juha uz ovaj dodatak postaje pravi specijalitet. Evo kako ćete postići profinjeni okus o kojem će se dugo pričati

Piše T. S. M.
25. travnja 2025. - 12:31

Riblja juha od mola, škrpine, komarče ili slične bijele ribe čvrstog mesa omiljeno je dalmatinsko jelo bez kojeg je za mnoge tradicionaliste nezamisliv dobar obiteljski ručak. Takva juha krijepi, ali veseli i nepce, a ako je želite učiniti još boljom, nagovorit ćemo vas na mali odmak od uobičajenog recepta, jer, vjerovali ili ne, obožavana "likarija" može biti još ukusnija.

Riblja je juha dio meditaranske kulinarske tradicije, od gastronomije zemalja poput Portugala i Španjolske, preko Francuske i Italije, pa sve do nas i još daje, do Grčke, Turske te obala Afrike, a svaka od tih kužina priprema ju na svoj način. U nekima od spomenutih zemalja u riblju se juhu obavezno dodaje jedan začin koji mi baš nemamo običaj koristiti pri pripremi tog jela, ali svakako je riječ o ideji koju vrijedi iskušati.

Dodate li u riblju juhu prstohvat šafrana, prethodno potopljenog u malo tople vode ili vina da mu se bolje aktivira okus, dobit ćete jelo punije arome i lijepe, tople boje. Zaboravite bljedunjave "bolesničke" juhice i pripremite se na gastronomski doživljaj s malim, ali vrlo zanimljivim odmakom od  uobičajene dalmatinske spize. 

image
Vojko Bašić/Cropix

Riblja juha 

Sastojci:

500–700 g bijele ribe s glavom i kostima
50 ml bijelog vina
2 mrkve
2 režnja češnjaka
1 manji korijen peršina (ili komadić celera)
1 veći krumpir
1 luk
1 svježa rajčica (ili 1 žlica koncentrata rajčice)
maslinovo ulje
svježi peršin
prstohvat šafrana
sol, papar

Priprema:

Ribu očistite, povrće nasjeckajte, a šafran potopite u vino.

Na maslinovom ulju kratko popržite luk, kad postane staklast dodajte mu nasjeckani češnjak, mrkvu, korijen peršina i rajčicu (ili koncentrat). Pirjajte par minuta dok povrće ne omekša. 

Dodajte očišćenu ribu, krumpir narezan na kockice,  sol i papar. Zalijte vinom u kjem ste natopili šafran.

Ulijte oko 1.5–2 litre vode i pustite da zakuha, zatim smanjite vatru i kuhajte poklopljeno oko 30–40 minuta, dok se riba potpuno skuha, a povrće omekša.

Izvadite ribu i očistite meso od kostiju pa ga vratite u juhu.

Na kraju pospite svježe sjeckanim peršinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 01:16