Jede vam se riba, ali hvata vas želja za malim odmakom od uobičajenog? Zašto ne biste, umjesto klasične dalmatinske riblje juhe ili dobrog starog brujeta, pripremili bouillabaisse?
Taj je poznati francuski riblji specijalitet - negdje na po‘ puta između juhe i jela poput brujeta - zapravo puno lakše napraviti nego što mislite, samo vam treba pojednostavljen, prilagođen recept, bez pretjeranog kompliciranja.
Naravno, neće to biti baš isto jelo kakvo biste dobili u nekom restoranu na Azurnoj obali, ali, vjerujte, neće baš biti ni za bacit‘.
Donosimo vam recept za bouillabaisse s odmakom od tradicije, ali i od komplikacija, no jednako zavodljiv poput izvornoga. Tajna je u korištenju šafrana, neizostavnog sastojka ovog jela, te u bijeloj ribi čvrstog mesa (poput škarpine), koja se neće raspasti za vrijeme kuhanja.
Ovo je jelo najbolje poslužiti uz lagano prepečen kruh, kako se to radi po tradiciji, a u tom slučaju ova bogata gusta juha postaje kompletan obrok.
Jednostavni bouillabaisse
Sastojci:
1 kg bijele ribe
100 ml bijelog vina
2-3 rajčice
2 režnja češnjaka
1 luk
1 krumpir
1 manja lukovica koromača
škampi, kozice, školjke (po želji)
prstohvat šafrana
maslinovo ulje
komadić korice naranče (ili limuna)
lovorov list
svježi peršin
sol, papar
Priprema:
Šafran potopite u vino, a krumpir i rajčice ogulite, svo povrće nasjeckajte.
Na maslinovom ulju u većem loncu pirjajte luk dok ne postane staklast, zatim mu dodajte koromač i češnjak te pirjajte dok ne omekšaju pa im dodajte oguljene i nasjeckane rajčice, promiješajte i još kratko dinstajte.
Dodajte narezani krumpir, vino sa šafranom, lovor i koricu naranče. Ulijte oko 1.5 litru vode, posolite i pustite da zavrije. Kad juha zakuha, smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 15–20 minuta, dok krumpir ne omekša.
Dodajte očišćenu ribu i školjke, kozice ili škampe, ako ih koristite pa kuhajte bouillabaisse još 10-ak minuta, odnosno dok se riba ne skuha. Po želji, izvadite dio povrća i izblendajte ga pa vratite natrag u juhu za gušću teksturu. Izvadite ribu, očistite ako ima kostiju, meso vratite u juhu. Lagano promiješajte, provjerite začine i poslužite s prepečenim kruhom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....