Tražite li ideju za jelo prikladno za post, ali i za svečani jelovnik, evo vam jedna stvarno dobra. Ovo je jelo toliko puno okusa da može stati uz bok bilo kojem mrsnom specijalitetu. Riječ je o rižotu u koji su se mnogi Splićani zaljubili u popularnom restoranu Corto Maltese, gdje ga je osmislio chef Toni Boban koji je kasnije otvorio svoju Kužinu. Toni nam je jednom prigodom otkrio kako se ovaj rižot priprema, a čim pročiatte recept bit će vam jasno što mu daje onu moćnu aromu, ali i ime koje je ovom prigodom bolje ne spominjati.
Rižot s kozicama i dimljenim dagnjama
Sastojci:
100 grama riže carnaroli
80 grama kozica
8 grama češnjaka
10 grama peršina
25 grama dimljenih dagnji
50 mililitara bijelog vina
25 grama maslaca
25 grama parmezana
20 mililitara maslinovog ulja
riblji temeljac
Ššalša:
pelati
malo češnjaka
malo nasjeckanog peršina
sol, papar, malo šećera
Sastojci za žličnjak od sira:
vrhnje za kuhanje
grana padano
malo mlijeka
Priprema:
Pelate rukom nagnječite, u tećici na maslinovom ulju sotirajte malo češnjaka i grubo nasjeckanog peršina. Dodajte pelate, začinite solju, paprom i ako je potreba šećerom. Pustite da kuha do željene gustoće.
Na malo maslinovog ulja sotirajte repove kozica, dodajte češnjak i peršin. Podlijte bijelim vinom, dodajte 100 grama šalše i dimljene dagnje, pustite da malo kuha. Ubacite sirovu rižu i kuhajte 18-20 minuta.
Kad je gotovo, ubacite hladni maslac narezan na kockice i parmezan. Dobro promiješajte, poklopite poklopcem i ostavite da kratko odstoji kako bi rižot dobio na kremoznosti.
Poslužite sa žličnjakom od sira, kojeg ćete dobili otapanjem vrhnja za kuhanje, grana padana i mlijeka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....